ΑΚΕΛ: Ευθύνη και υποχρέωση των 2 ηγετών να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό

Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι κρίσιμη. Αν η διαπραγματευτική διαδικασία καταρρεύσει αυτό θα είναι καταστροφικό για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση των δύο ηγετών να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Στο κρίσιμο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο ηγέτες. Η αλληλο-επίρριψη ευθυνών τροφοδοτεί την κρίση και εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες όλων εκείνων που επιδιώκουν να προκαλέσουν ζημιά στη διαπραγματευτική διαδικασία και να την οδηγήσουν σε τέλμα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδώσει σημαντική πρόοδο. Σημαντικές συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν είναι σοβαρό το ενδεχόμενο οι συγκλίσεις να χαθούν. Επιβάλλεται, λοιπόν, οι δύο ηγέτες να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Είναι στο διαπραγματευτικό τραπέζι που θα κριθεί αν τελικά θα καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη συνολική λύση. Θα είναι κρίμα και άδικο για την προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί η διαπραγματευτική διαδικασία να διακοπεί, γεγονός που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κατάστασης και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.