ΑΚΕΛ: Ερωτηματικά για τη στάση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως

Σε δήλωση του, ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού,  εκφράζει την απαράσκεια του για τη στάση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως .

“Θέλω να εκφράσω την έντονη απαρέσκεια για τη στάση που τήρησε το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Όπως έγινε γνωστό και χθες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, είχα απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποφυλάκισης από τον οποίο ζητούσα να μας δοθεί το σκεπτικό της απόφασης τους για την αποφυλάκιση του κ. Ερωτοκρίτου. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι καθόλου προσωπικό το θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι έχει να κάνει με την διαφύλαξη της ελάχιστης δεοντολογίας και της σωστής λειτουργίας ενός κράτους.

Η απάντηση που πήρα ήταν απογοητευτική. Ότι τάχα δεν μπορούν να μου τη δώσουν γιατί περιορίζονται από τη νομοθεσία και την έδωσαν μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη Διευθύντρια των φυλακών. Βέβαια η σχετική νομοθεσία λέει ότι όταν παραδοθεί σε αυτούς τους δύο, η απόφαση του Συμβουλίου αποφυλάκισης παύει από του να είναι εμπιστευτική. Επανήλθα με δεύτερη επιστολή με την οποία τους επεσήμανα αυτό το γεγονός. Δεν έχω πάρει απάντηση, αλλά η απάντηση δόθηκε χθες στη Βουλή. Επιμένει το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως ότι δεν θα δώσει το σκεπτικό. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Κανένας δεν είναι υπεράνω του ελέγχου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι υποχρέωση του Συμβουλίου να δώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η σχετική του απόφαση. Και υπάρχει διαδικασία από την Βουλή η οποία της επιτρέπει να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Έχω στείλει σχετική επιστολή και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης, στις 11 του Σεπτέμβρη, με την οποία ζητώ από τον ίδιο να μας δώσει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβούλιου Αποφυλάκισης εφόσον το κατέχει.

Δεν έχω πάρει απάντηση μέχρι σήμερα και δεν σας κρύβω ότι γεννιούνται πολλά ερωτηματικά στο μυαλό μας. Γιατί το Συμβούλιο Αποφυλάκισής πεισματικά επιμένει να μην δίνει το σκεπτικό της απόφασης; Γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ένα τόσο σημαντικό θέμα και ενώ ήξερε ότι θα συζητιόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στην επιστολή την οποία του αποστείλαμε; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που βρίσκεται στο μυαλό του καθενός είναι ότι θέλουν κάτι να συγκαλύψουν. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλουμε να ξέρουμε πάνω σε ποια γεγονότα βασίστηκαν για να πάρουν την απόφαση την οποίαν πήραν και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτό το σημείο. Εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στο Γενικό Εισαγγελέα να τους υποχρεώσει να μας την δώσουν.”