ΑΚΕΛ: Επιτήδειος ουδέτερος η κυβέρνηση απέναντι στα τραπεζικά υπερκέρδη

Γραπτή δήλωση μέλους Π.Γ. ΑΚΕΛ και επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χάρη Πολυκάρπου

Οι τράπεζες συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της κοινωνίας, αλλά κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν να παραμένουν επιτήδειοι ουδέτεροι.

Μετά τον πακτωλό κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες στην Κύπρο το 2023 -πλησιάζουν το €1,5 δις- η πορεία που ακολουθούν το 2024 όχι μόνο δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση, αλλά αντίθετα αυξάνει τα κέρδη και μαζί το βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, τον Ιανουάριο του 2024 το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στα δυο να αυξηθεί και κατά συνέπεια να αυξηθούν και τα κέρδη των τραπεζών.

Μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη παραμένει σκανδαλωδώς απαθής. Αν το να χαρίσει και πάλι εκατομμύρια ευρώ σε μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών κατέστη εφικτό, το να βρει τρόπο να στηρίξει την πλειοψηφία της κοινωνίας από το αυξημένο κόστος δανεισμού είναι επιβεβλημένο. Δίνοντας παράλληλα περισσότερες δυνατότητες στο κράτος για στήριξη μέσα από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Το ερώτημα, ωστόσο, για την κυβέρνηση παραμένει αμείλικτο: Έχει την πολιτική βούληση να το κάνει ή θα συνεχίσει να βάζει το συμφέρον των τραπεζών πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας;