Για επικίνδυνη εξέλιξη αναφορικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάνει λόγο το ΑΚΕΛ
Η ΕΕ κλειδώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας και των πολεμικών της βιομηχανιών στα προγράμματα της ευρωπαϊκής άμυνας, κάνοντας αρχή με τη δυνατότητα συμμετοχής σε ποσοστό μέχρι και 35% στα 150 δις ευρώ του Ταμείου SAFE. Την ώρα δηλαδή, που η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ και παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ιμπεριαλιστικό δόγμα της Γαλάζιας Θάλασσας, η ΕΕ τής ανοίγει τις πόρτες της ευρωπαϊκής άμυνας όπου μάλιστα θα έχει και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και συνιστά παραλογισμό: οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώνουν την Τουρκία για να βοηθήσει τάχα στην ευρωπαϊκή άμυνα, την ώρα που αυτή κατέχει παράνομα έδαφος ενός κράτους-μέλους.
- Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να εξηγήσει ποια θα είναι η στάση της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη όπου θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία; Έχουν ικανοποιηθεί οι δικλείδες ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι έθεσε; Πώς τελικά έχουν διασυνδεθεί τα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό, όταν η Τουρκία παίρνει τέτοια οφέλη χωρίς να έχει κάνει κανένα βήμα στο Κυπριακό;
- Ο δε ΔΗΣΥ που πανηγύριζε πρόσφατα για το Ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό πρέπει να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος από την στάση των δυνάμεων του ΕΛΚ στα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς, -με προεξάρχουσα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- που πρωτοστατούν για να μπει η Τουρκία στην ευρωάμυνα.
- Εκτεθειμένο είναι και το παράρτημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ, που παρουσίαζε ως ίνδαλμα τους Συντηρητικούς και τη Μελόνι της Ιταλίας, η οποία συνομολογεί συμφωνίες με τον Ερντογάν για κοινοπραξίες των πολεμικών τους βιομηχανιών, ώστε να εισέλθει και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το ΑΚΕΛ, εξ αρχής αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα RearmEU -που αποτελεί κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ παράλληλα με φτωχοποίηση των λαών της Ευρώπης- καθώς και στην εμπλοκή της Τουρκίας και άλλων ΝΑΤΟϊκών κρατών. Υπενθυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν ο μόνος από τους Κύπριους ευρωβουλευτές που καταψήφισε τη σχετική αναφορά στο ReArmEurope κατά την ψηφοφορία επί της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η ΕΕ είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αυτό ζητά επανειλημμένα η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά εμποδίζεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις -δεξιά, ακροδεξιά, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους- που προφανώς θέτουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις πολεμικές βιομηχανίες πάνω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου.