ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται ο ΠτΔ να είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του χωρίς ουρές και προϋποθέσεις

Επιβάλλεται ο ΠτΔ να είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του χωρίς ουρές και προϋποθέσεις, αναφέρεται μεταξύ αλλων σε γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού για το Κυπριακό

· Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την επάνοδο της κ. Λουτ

· Επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του χωρίς ουρές και προϋποθέσεις

Η επικείμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ είναι καθοριστικής σημασίας. Έχει ως στόχο να ακούσει κατά τρόπο συγκεκριμένο τι εννοούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τους όρους «νέες ιδέες» και «νέες προσεγγίσεις». Και ασφαλώς να ακούσει κατ’ ανάλογο τρόπο τις θέσεις των εγγυητριών δυνάμεων.

Ως ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού διαβιβάσαμε στη βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Ντι Kάρλο την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι αυτές θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο. Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες νέες ιδέες, με την προϋπόθεση ότι εντάσσονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και δεν θα οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε λύση είτε δύο κρατών είτε συνομοσπονδίας».

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την επάνοδο της κ. Λουτ και να διασφαλίσει ότι θα σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα της ετοιμότητάς μας για επανέναρξη των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Και αν έχει «νέες ιδέες», τις οποίες δεν γνωρίζουμε, αυτές να υποβοηθούν τη διαδικασία χωρίς να απομακρύνουν από το στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης.

Δεν υποτιμούμε τη δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας στους λεγόμενους «όρους αναφοράς». Ωστόσο, ο κ. Γκουτέρες με αυτή τη διαδικασία που προτείνει, αναμένει υιοθέτηση του κεκτημένου των συνομιλιών και συνέχιση της διαδικασίας, χωρίς να παραπέμπει -όπως κάποιοι ενδεχομένως θέλουν να ερμηνεύουν- σε διαδικασίες έξω από το πλαίσιο και τη συμφωνημένη βάση λύσης.

Check Also

Aίθριος ο καιρός με νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα (live map)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα …

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …