ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΑΚΕΛ:

“Τα όσα συζητούνται αυτές τις μέρες μετά το άκουσμα του θανάτου της Έλενας Φραντζή επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά με ένα τραγικό τρόπο τις παθογένειες και τις ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας του τόπου μας. Αυτό το σύστημα, λειτουργώντας με δομές άλλων εποχών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συζήτηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τελειώσει με γενικόλογες διαπιστώσεις του τύπου ότι «τώρα έχουμε καλύτερες νομοθεσίες», «πιο αυστηρές», «έχουμε και το σπίτι του παιδιού», το οποίο όμως προς το παρόν είναι περισσότερο εικόνα αφού δεν λειτουργεί, και πάμε παρακάτω.

Είναι πέραν από ξεκάθαρο ότι το όλο σύστημα χρειάζεται επαναδόμηση, επαναπροσδιορισμό και εκσυγχρονισμό, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το ρόλο και την αποστολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) ως τον κατ’ εξοχήν φορέα υλοποίησης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Το πρώτο που επιβάλλεται αμέσως να γίνει είναι μια ολοκληρωμένη εξωτερική αξιολόγηση από ειδικούς για προγράμματα και υπηρεσίες που εφαρμόζουν και παρέχουν οι ΥΚΕ, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα για τις ανάδοχες οικογένειες, οι δομές προστασίας παιδιών και εφήβων (παιδικές στέγες, σπίτια εφήβων), οι υπηρεσίες συμβουλευτικής οικογένειας και παιδιού, η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στη οικογένεια, κλπ.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, επιβάλλεται η άμεση έναρξη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Οι ΥΚΕ δίνουν την εικόνα ότι λειτουργούν χωρίς στόχο και προσανατολισμό και εν πολλοίς ως προέκταση του μηχανισμού του Ε.Ε.Ε.

Επιβάλλεται στις δομές των ΥΚΕ η δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο όπως, επίσης, και η ανάπτυξη δομών για αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και σε άλλα υπουργεία όπως και των αναγκαίων διυπουργικών συνεργειών.

Θεωρούμε επιβεβλημένο, το κράτος να δημιουργήσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο και το αναγκαίο πλαίσιο επαρκούς χρηματοδότησης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) έτσι που να καλύπτουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε δομές κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και στήριξης. Αυτό συμβαίνει σ’ όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτό το στοιχείο δυστυχώς απουσιάζει παντελώς από τις προτάσεις της κυβέρνησης για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό της Τ.Α.”