ΑΚΕΛ: Δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό η Υγεία

Παγκόσμια Μέρα Υγείας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη κι εκτίμηση σε όλους κ όλες τους επαγγελματίες υγείας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν καθημερινά το αγαθό της Υγείας.

Η Υγεία είναι δικαίωμα και αποτελεί κοινωνικό αγαθό το οποίο κάθε κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του. Ο τρόπος διαχείρισης του αγαθού της Υγείας αλλά και η ποιότητα της σχέσης των πολιτών με αυτό αποτελούν δείκτη του επιπέδου κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου μιας χώρας.

Τα συστήματα Υγείας απορροφούν όχι μόνο τη σωματική και ψυχική ασθένεια αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα. Για την εξασφάλιση και παροχή ποιοτικής φροντίδας Υγείας επιβάλλεται η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος υγείας. Η δε υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε η οποία ενέτεινε τις ανισότητες και τις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, απέδειξε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος, ειδικά στον τομέα της Υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Συνεπώς, η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας μέσα από την ύπαρξη δυνατών δημόσιων νοσηλευτηρίων αναδεικνύεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και για την προστασία της κοινωνίας και την για διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνουμε με ανησυχία την υποβάθμιση που υπέστη ο δημόσιος τομέας Υγείας και τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού του. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ώστε να αποτελέσουν τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο θα αναπτύσσεται το ΓΕΣΥ.

Το ΑΚΕΛ στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΓΕΣΥ. Επιβάλλεται άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν προβλήματα, ελλείψεις και καταχρήσεις που παρατηρούνται, σε κατεύθυνση όπου θα ενισχύουν τη φιλοσοφία, τον χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του.