ΑΚΕΛ: Δεν έχουμε πρόβλημα αν επιθυμεί ο ΠτΔ να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της πλευράς μας

Γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, βουλευτή Άριστου Δαμιανού

Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” ότι από διάφορες πηγές γνώριζε πως η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει το κεφάλαιο “Ασφάλεια και Εγγυήσεις”. Δεν θα ρωτήσουμε γιατί πήγε τότε στην Ελβετία, αλλά γιατί η αρχική του θέση ήταν για συμφωνία στο κεφάλαιο αυτό και μετά συζήτηση και συμφωνία στο Εδαφικό, δεδομένης της γνώσης που είχε για την αρνητική Τουρκία; Για να καταγραφεί μια δεύτερη -μετά τη Γενεύη- αποτυχία;

Ο Πρόεδρος παραπέμπει σε δημοσιοποίηση πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς και απευθύνει προειδοποιήσεις προς Κόμματα και ηγεσίες.

Δεν έχουμε πρόβλημα αν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της πλευράς μας. Αλλά απευθύνουμε και εμείς μια προειδοποίηση: να φροντίσει, η σιγουριά για την επιτυχία των χειρισμών του και για αποδοχή των θέσεων μας, να βρει τη θέση της στα κείμενα και τις ενέργειες του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ειδάλλως, η Τουρκία και πάλι θα παραμείνει αλώβητη, παρά τη διαχρονική ευθύνη που φέρει για τη συνέχιση της διχοτόμησης και την αποτυχία επίτευξης λύσης.