ΑΚΕΛ για ΦΑ: Ακόμα μια αποτυχία των κυβερνώντων θα επιβαρύνει τους πολίτες

Ακόμα μια αποτυχία των κυβερνώντων θα επιβαρύνει τους πολίτες , ανέφερε σε δήλωσή του για τις διαδικασίες ΔΕΦΑ για εισαγωγή ΦΑ στην Κύπρο, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης. 

Έχουμε προειδοποιήσει δεκάδες φορές την κυβέρνηση ότι η ανικανότητα της να εισάξει Φυσικό Αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, οδηγεί σε τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρισμού. Αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης έχει ήδη στοιχήσει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία πληρώνουμε στα τιμολόγια της ΑΗΚ.

Θυμίζουμε ότι το 2011 είμασταν ένα βήμα πριν από την υπογραφή συμβολαίων για έλευση φθηνού Φυσικού Αερίου. Δυστυχώς όμως, τα στελέχη του ΔΗΣΥ, φρόντισαν να υποσκάψουν και να ακυρώσουν εκείνη τη συμφωνία. Αν η συμφωνία αυτή αφηνόταν τότε να υπογραφεί σήμερα θα πληρώναμε όλοι πολύ πιο φθηνό ρεύμα.

Από τότε αυτή η κυβέρνηση έκανε τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες για εισαγωγή ΦΑ. Συνεχώς άλλαζαν στόχους και μεθόδους, άλλαζαν διαδικασίες, μετάθεταν χρονοδιαγράμματα ενώ το αποτέλεσμα ήταν πάντα πλήρης αποτυχία.

Μετά και από 7 χρόνια αποτυχίας, πανηγύριζαν ότι είναι κοντά να υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου ΦΑ. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι λάθη, παραλείψεις και επιπολαιότητες στο χειρισμό του θέματος οδηγούν και αυτή τη προσπάθεια σε ναυάγιο.

Αυτή όμως η αποτυχία δεν θα είναι μια απλή αποτυχία της κυβέρνησης η οποία θα καταγραφεί δίπλα σε τόσες άλλες. Είναι μια αποτυχία η οποία θα προσθέσει επιπλέον δυσβάστακτο κόστος για το κράτος και τους πολίτες.

Το ΑΚΕΛ κατανοεί την τεράστια σημασία που έχει για τον τόπο η έλευση φθηνού ΦΑ. για αυτό δηλώσαμε πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε δημιουργικά και συναινετικά για την ολοκλήρωση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου. Δυστυχώς όμως η συμπεριφορά όσων διαχειρίζονται το έργο κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας στη δυνατότητα και την ικανότητα που έχουν για να το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Ακόμη όμως και αν καταφέρουν να προχωρήσουν με την υπογραφή συμβολαίων κατασκευής των υποδομών, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό το τεράστιο κόστος που φαίνεται ότι θα έχουν. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το κόστος συντήρησης τους και το κόστος αγοράς ΦΑ, τότε δεν είμαστε σίγουροι αν στο τέλος θα έχουμε πιο φθηνό ηλεκτρισμό.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ακόμη και με την έλευση ΦΑ οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα λόγω της ανικανότητάς αυτής της κυβέρνησης.