ΑΚΕΛ για τουρκικές προκλήσεις: Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ,  Στέφανου Στεφάνου, για την τουρκική προκλητικότητα

Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ με τη δραστηριότητα του Yavuz. Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα επί του εδάφους και επί της θάλασσας.

Καταγγέλλουμε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να ζητά την έμπρακτη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες και, προπαντός, πειστικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του στόχου που υποδεικνύει ο διεθνής παράγοντας ως τη διέξοδο από την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία. Ο στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που άρχισε το 2008 για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβάλλεται να απευθυνθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ και να εκφράσει την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου του κ. Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις.

Αυτή είναι η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία θα πρέπει η πλευρά μας να ευθυγραμμιστεί πλήρως και ξεκάθαρα.

Είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ασφαλώς για να αρχίσουν θα πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, που μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, η οποία θα αποτελέσει τη γερή βάση για επίλυση των προβλημάτων τα οποία προσχηματικά εγείρει η Τουρκία δημιουργώντας ένταση και κινδύνους.