ΑΚΕΛ για ΡΙΚ: Προσπάθεια πλήρους κομματικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Για προσπάθεια πλήρους κομματικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κάνει λόγο σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ

Καταθέσαμε και σήμερα την άποψη μας ως κόμμα, όπως και κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΡΙΚ είναι η στρεβλή αντίληψη ότι, αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι σημαντικά, ενώ αυτά που λέει η αντιπολίτευση δεν είναι. Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, που έχει επιβληθεί στο ΡΙΚ τα τελευταία χρόνια, είναι να παρουσιάζεται η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα στον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο της ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα δελτία ειδήσεων και η αντιπολίτευση να παρουσιάζεται για λίγα δευτερόλεπτα με μια δήλωση που μπορεί και να χρειάζεται προσπάθεια για να γίνει κατανοητή.

Υπάρχει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις θέσεις κλειδιά να τοποθετηθούν στελέχη ή άνθρωποι της εμπιστοσύνης του ΔΗΣΥ. Ακόμα και σήμερα, έχουμε ακούσει για περίπτωση δημοσιογράφου που υπέβαλε αίτηση για θέση υποστηρικτικού προσωπικού και κατέληξε να παρουσιάζει μια κρίσιμη εκπομπή.

Ακούσαμε για περίπτωση ανθρώπου που είχε σταλεί απόσπαση στο ΚΥΠΕ και δεν εμφανιζόταν στον νέο χώρο εργασίας, βρέθηκε αντιμέτωπος πολλών πειθαρχικών παραπτωμάτων και τελικά επιβραβεύτηκε με διορισμό στη θέση αναπληρωτή προϊστάμενου, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Τέτοιες περιπτώσεις καταδεικνύουν την προσπάθεια πλήρους κομματικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη μας δυσαρέσκεια για αυτή την εξέλιξη και να υπογραμμίσουμε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει να επιτελέσει πολύ σπουδαίο ρόλο. Θέλουμε να εκφράσουμε την εκτίμηση μας στην μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων το ΡΙΚ οι οποίοι καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να υπηρετήσουν τον σκοπό που εξυπηρετεί η δημοσία ραδιοτηλεόραση.

Θα ασκούμε όμως κριτική στα δημοκρατικά ελλείμματα που παρουσιάζει το ΡΙΚ που κατά την άποψη μας είναι δημοκρατικά ελλείμματα της ίδιας της κοινωνίας. Ελπίζουμε, έστω και τώρα να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση από πλευρά ηγεσία του ΡΙΚ για να μπορέσει το ίδρυμα να επιτελέσει σωστά τον ρόλο του.