ΑΚΕΛ: “Για ποιά πρόσθετα μέτρα λέει η Λαγκάρντ;”

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα, που ουσιαστικά εξαγγέλλει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “ο Φιλελεύθερος”.

«Η κ. Λαγκάρντ εξαγγέλλει ουσιαστικά και νέα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού σε ερώτηση “εάν θα πρέπει ο κόσμος να είναι για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και φόρους” απαντά “ότι όπως συμφωνήθηκε στην αρχή του προγράμματος, θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε μεσοπρόθεσμη βάση για την εναρμόνιση των δημοσίων δαπανών με τα δημόσια έσοδα”. Προφανώς ή θα γίνουν νέες περικοπές ή θα προκύψουν νέα έσοδα μέσω πρόσθετων φορολογιών», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την συνέντευξη, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει πως «σε μια κοινωνία στην οποία είχαμε τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες νέους άνεργους με ένα στους δύο νέους να είναι άνεργος, στην οποία τα κοινωνικά παντοπωλεία δέχονται κάθε μήνα δεκάδες νέες οικογένειες, όπου υπάρχει πρόβλημα μετανάστευσης κυρίως νέων ανθρώπων, οι πανηγυρισμοί και τα συγχαρητήρια από μέλη της Τρόικα που επέβαλαν αυτή την συνεχώς επιδεινωμένη κατάσταση δεν έχουν θέση».

Προσθέτει ότι η κ. Λαγκάρντ σωστά επισημαίνει ότι η ανεργία αποτελεί κύριο πρόβλημα, όμως οι πολιτικές της συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλει η Τρόικα, μέρος της οποίας είναι και το ΔΝΤ, αποτρέπουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.

Σημειώνει επίσης την αναφορά Λαγκάρντ ότι «η οικονομία βρίσκεται ακόμη υπό το βάρος του υψηλού χρέους».

Ο κ. Χριστοφίδης προσθέτει ότι το χρέος αναμένεται να γίνει ψηλότερο τα επόμενα χρόνια και ότι το ύψος του δημοσίου χρέους είναι μια βασική παράμετρος των δημοσιονομικών η οποία πολλές φορές στην Κύπρο παραμένει σε συσκότιση στο δημόσιο διάλογο.