ΑΚΕΛ για πενταμερή: Αντί να καλλιεργούμε υπέμετρες προσδοκίςε ας εργαστούμε με συνέπεια

Αντί να καλλιεργούμε υπέρμετρες προσδοκίες, να εργαστούμε με συνέπεια για επιτυχή κατάληξη της Πενταμερούς, τόνισε σε γραπτή δήλωση της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου

Η δήλωση:

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε την πρόσφατη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως «το νέο Ελσίνκι που ανοίγει την προοπτική για την επανένωση της Κύπρου» προεξοφλώντας τη λήψη μέτρων που θα «πονέσουν» την Τουρκία σε περίπτωση που κρατήσει αδιάλλακτη στάση στην άτυπη Πενταμερή συνάντηση.

Είναι καλά να θυμόμαστε την πικρή γεύση που άφησαν οι υπέρμετρες προσδοκίες που καλλιεργούσαν οι κυβερνώντες από το καλοκαίρι του 2019 σε σχέση με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Είναι επίσης καλό να θυμόμαστε ότι η άτυπη Πενταμερής θα προηγηθεί του Συμβουλίου του Ιουνίου. Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε εκείνη τη φάση θα είναι μεν υποχρεωμένο να λάβει υπόψη τη στάση της Τουρκίας καθοριστική όμως για τις όποιες αποφάσεις θα είναι και η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην άτυπη Συνάντηση. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία είναι εμφανές ότι παραμένει στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν αν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πέρα από την καλλιέργεια αόριστων προσδοκιών μας έλεγε και πως πρέπει να πάει ο Πρόεδρος στην άτυπη Πενταμερή.

Γιατί αν κάτι αποδεικνύεται και με την πρόσφατη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι, για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα της Τουρκίας, πρέπει να στοχεύσουμε με συνέπεια στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και τη συνέχισή τους από το σημείο που είχαν μείνει. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.