ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Ο Πρόεδρος αφήνει εκτεθειμένη την ε/κ πλευρά

Γραπτή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί προετοιμασίας, αναφέρει ότι ο Πρόεδχρος της Δημοκρατίας αφήνει εκτεθειμένη την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πριν από κάθε διαπραγμάτευση, η καλή προετοιμασία πάντοτε είναι απαραίτητη. Διερωτόμαστε, όμως, ποια μηνύματα εκπέμπουν στο διεθνή παράγοντα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί καλής προετοιμασίας, όταν έχουν παρέλθει δεκαπέντε μήνες από τότε που ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Αλήθεια, τόσους μήνες τι έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν κινδύνους να θεωρηθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει όρους και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκάθαρα ζητά τη διαφύλαξη του υλικού των διαπραγματεύσεων και για διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου του που προνοεί –ανάμεσα σε άλλα- συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι δηλώσεις του Προέδρου αφήνουν εκτεθειμένη την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμήσει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και τότε οι αρνητικές συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει των κυοφορούμενων εξελίξεων στο Κυπριακό και της συνάντησής του με τον κ. Γκουτέρες, δεν θεώρησε αναγκαία την όποια διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Προφανώς νιώθει αρκούντως δυνατός μόνος του να σηκώσει το βάρος των όποιων εξελίξεων. Οι ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις θα είναι απολύτως δικές του.