ΑΚΕΛ για κατασκοπευτικό βαν: Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενική αμεροληψία της έρευνας;

Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού, μέλους Πολιτικού Γραφείου ΚΕ ΑΚΕΛ, Βουλευτή για το κατασκοπευτικό βαν

Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν έχει αναδείξει το πόσο ευάλωτη λόγω διαπλοκής, ανεπάρκειας και σκοπιμότητας είναι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο. Το γεγονός ότι διεξάγεται ποινική έρευνα, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού από την υποχρέωση να απαντά σε αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία, μέσα ενημέρωσης και ασφαλώς το ΑΚΕΛ.

Σήμερα η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων συνεχίζεται αφού μέσω της Εφ. «Πολίτης» δημοσιοποιείται το έγγραφο-αίτηση της εταιρείας προς το Τμήμα Τελωνείων και επαναλαμβάνεται το εύλογο ερώτημα που τέθηκε εδώ και μέρες και στο οποίο κυβέρνηση Αναστασιάδη και Συναγερμός αρνούνται να απαντήσουν.

Γνωρίζοντας τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας, γιατί έγινε αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό όχημα και γιατί επιτράπηκε η εισαγωγή του στην Κυπριακή Δημοκρατία; Εξάλλου μια στοιχειώδης έρευνα καταδεικνύει ότι η εταιρεία ασχολείται με κατασκοπεία και παρακολουθήσεις.

Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενική αμεροληψία της έρευνας, δηλαδή η έρευνα στα μάτια των πολιτών να είναι αλλά και να φαίνεται ότι είναι αμερόληπτη, όταν η ίδια η Αστυνομία ήταν πελάτης των συγκεκριμένων εταιρειών;

Δυστυχώς, δικαιολογημένα η κοινωνία ανησυχεί. Η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας κατά τρόπο αποφασιστικό και αντικειμενικό αλλά και η λογοδοσία των κυβερνώντων για πράξεις και παραλείψεις αποτελεί απαίτηση του συνόλου των πολιτών.