ΑΚΕΛ για ηλεκτρική διασύνδεση: Η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα χωρίς αντιφάσεις

Δήλωση Βάκη Χαραλάμπους, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ για Ηλεκτρική Διασύνδεση

Η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα χωρίς αντιφάσεις

Τι εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν δηλώνει απόλυτη δέσμευση για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης; Ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου ανεξαρτήτως αν δεν είναι βιώσιμο, όπως επιμένει ο Υπουργός των Οικονομικών;

Δηλαδή, η Κυβέρνηση θα φορτώσει στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών και θα υποθηκεύσει την οικονομία για ένα έργο που το κόστος υλοποίησής του υπολογίζεται πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία για τα επόμενα τριάντα χρόνια είναι άγνωστο.

Ενόψει της συζήτησης που γίνεται, αλλά και των διαφωνιών που υπάρχουν με την ελληνική πλευρά σχετικά με τους όρους ανάληψης εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις:

  1. Για τις έρευνες βιωσιμότητας, τις οποίες επικαλείται ο Υπουργός Οικονομικών για να επιμένει ότι το έργο είναι μη βιώσιμο.
  2. Για τη μνημόνιο συναντίληψης που έχει συνομολογήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το κόστος ανάληψης εξόδων.

Το ΑΚΕΛ είναι με ανησυχία που σημειώνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κύπρου, που περιλαμβάνει την έλευση ΦΑ και την ηλεκτρική διασύνδεση, δεν προχωρά και βρίσκεται βραχυκυκλωμένος, αλλά και υπό τον φακό έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για σκάνδαλα.

Η Κύπρος βρίσκεται εκτεθειμένη στην ενεργειακή ανεπάρκεια και ανασφάλεια, ενώ η Κυβέρνηση παραπαίει σε γενικόλογες και αντιφατικές δηλώσεις και εξαγγελίες.