ΑΚΕΛ για εξαγγελία μέτρων: Η Κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση επιβάλλεται η συνεργασία όλων. Καλούμε τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα και όλοι μαζί με τη στάση μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη όπως η κυβέρνηση φροντίσει για την ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών, για τις λεπτομέρειες των μέτρων. Ήδη, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει.

Μέτρα για την Υγεία

Η συνεργασία των πολιτών στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση της προσπάθειας. Σ’ αυτό ξεχωρίζει ο τομέας της Υγείας και ιδιαίτερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται πιο αποφασιστικά να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της πίεσης που δέχονται, αλλά και εξαιτίας της υποβάθμισής τους σε στελεχικό δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται:

1. Με περισσότερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η άποψή μας είναι ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει την πλήρη διαχείρισή τους.

2. Με ταχύτητα να διασφαλίσει την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των προσωπικών γιατρών στο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη, σ’ αυτό σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση.

3. Να διασφαλίσει για όλους τους λειτουργούς υγείας τα απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και αναλώσιμα για να μπορούν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια.

Μέτρα για εργαζόμενους και οικονομία

Αναμένουμε από την κυβέρνηση τη δέσμη μέτρων για την οικονομία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα πρέπει να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων, περιλαμβανομένου και των αυτοεργοδοτούμενων, να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να προστατεύουν τους πολίτες. Για επίτευξη αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Για τις τράπεζες

Υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη όπως η κυβέρνηση ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για να εφαρμόσουν το πλαίσιο και τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει να παγοποιήσουν τα δάνεια και να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα που έχουν εξαγγείλει για τις εκποιήσεις.

Από τους πολίτες και το κράτος οι τράπεζες στηρίχθηκαν για να μην καταρρεύσουν, τώρα ήρθε η σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία και τους πολίτες. Οι μέχρι σήμερα αόριστες τοποθετήσεις τους και η σιωπή τους δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχίες στους πολίτες.

Check Also

Aίθριος ο καιρός με νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα (live map)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα …

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …