ΑΚΕΛ για εξαγγελία μέτρων: Επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν εργαλεία χρηματοδότησης και η κυβέρνηση αρνούνταν να χρησιμοποιήσει

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το κυβερνητικό πακέτο για την Οικονομία

 

Για να μπορεί να γίνει μια σφαιρική αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος χρειάζεται να ενημερωθούμε για το πλαίσιο, τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιοι και πόσο θα επωφεληθούν κι αν τελικά θα γίνει ορθολογική και χρηστή διαχείριση των πόρων. Όταν θα έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση θα προβούμε σε συνολική αξιολόγηση των μέτρων.

Σημειώνουμε ότι η δική μας προτεραιότητα -και το βασικό κριτήριο της αξιολόγησής μας για τα μέτρα- ήταν και είναι να στηριχθούν από το κράτος όλοι όσοι πλήγηκαν από την κρίση και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αυτοί είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι ΜμΕ και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες, από μια πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν ανακοινωθεί σημειώνουμε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι προς την ορθή κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η απευθείας στήριξη στις ΜμΕ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επιδότηση στεγαστικών δανείων. Υπάρχουν όμως και μέτρα, τα οποία για να κριθούν χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση, ειδικά σε ότι αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που θα καθορίσουν αν τελικά είναι αποτελεσματικά για την στήριξη των ΜμΕ.

Σημειώνουμε επίσης ότι υπάρχουν εξαγγελίες που αποτελούν επανάληψη προηγούμενων ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και δεν τις έχει εκπληρώσει.

Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει κάποια θέματα:

1. Τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία η κυβέρνηση για πολλές βδομάδες αρνούνταν να χρησιμοποιήσει. Αυτή η άρνησή της προκάλεσε τη μεγάλη καθυστέρηση στη στήριξη της οικονομίας.

2. Η εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει και να δαιμονοποιήσει τη Βουλή, στο μόνο που παραπέμπει είναι στην προσπάθειά της να αποφύγει τη διαβούλευση, αλλά και τον έλεγχο για όσα προτείνει και όσα θα γίνουν. Προτιμά η κυβέρνηση να διαβουλεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι με τα κόμματα. Η μονομερής λήψη αποφάσεων από μέρους της κυβέρνησης την καθιστά υπεύθυνη και για τα αποτελέσματα των μέτρων.