ΑΚΕΛ για Ακάμα: Ο χρόνος για το εθνικό μας δάσος εξαντλείται

Δήλωση Χριστίνας Νικολάου επικεφαλής Γραφείου Περιβάλλοντος Κ.Ε ΑΚΕΛ για Ακάμα

Ογδόντα κακόβουλες πυρκαγιές εντός και κοντά στο Δασικό Πάρκο του Ακάμα έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια από το Τμήμα Δασών. Πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει πολύτιμα τμήματα του εθνικού μας δάσους και για τις οποίες κανένας δεν έχει διωχθεί.

Αν δεν εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την περιοχή, αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίζονται και θα καταστρέφουν τον Ακάμα. Το ΑΚΕΛ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαχειριστικά σχέδια που να επεξηγούν με λεπτομέρεια πώς θα προστατευτεί ο Ακάμας, με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης και πώς θα στηριχτούν οι κοινότητες της περιοχής. Αυτά προνοούνταν στην απόφαση του 2009. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο ακύρωσε την απόφαση του 2009, αλλά προχωρεί σε σχεδιασμούς που συρρικνώνουν την περιοχή προστασίας και δίνουν δυνατότητα αναπτύξεων εντός του ΑΚΑΜΑ.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

– Γιατί στον σχεδιασμό για το Εθνικό Δασικό Πάρκο έχουν εντάξει μόνο την κρατική γη;

– Γιατί δεν έκαναν καμία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους ιδιοκτήτες γης εντός του κρατικού δάσους;

– Μήπως έχουν άλλους σχεδιασμούς για την περιοχή και για αυτό καθυστερεί οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση;

Η Έκθεση του Γενικού ελεγκτή για την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών στα Κούκλια καταδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Καταδεικνύει επίσης ότι ο κατάλογος συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετήσει είναι μεγάλος.

Ο χρόνος για το εθνικό μας δάσος εξαντλείται.

Οι ανακοινώσεις θλίψης και οι επισκέψεις στην περιοχή από τους κυβερνώντες δεν αρκούν. Οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει πραγματικά τον Ακάμα.