ΑΚΕΛ: Βαρύτατες ευθύνες του Υπουργείου Άμυνας ανέδειξε η έκθεση του Γ. Ελεγκτή

Σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Κώστας Κώστα αναφορικά με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα και βαρύτατεες ευθύνες από τα ευρήματα της έκθεσης:

“Η ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο του Υπουργείου Αμυνας για το 2016, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, περιέχει σοβαρά ευρήματα, για αρκετά ζητήματα.

Κατ’αρχήν, η έκθεση αναφέρει ότι, ενώ το κτίριο της νέας πτέρυγας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, παραδόθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το Νοέμβριο του 2016, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει αφού παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2017 έγινε επιθεώρηση του κτιρίου από το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας του ΓΕΕΦ, το οποίο μεταξύ άλλων διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα όπως το ότι ο υπολογισμός των διαστάσεων των διαδρόμων κυκλοφορίας, ζωνών κινδύνου και κλιμακοστασίου δεν έγινε σύμφωνα με τον Περί Προστασίας Νόμο, ότι οι έξοδοι κινδύνου δεν οδηγούν σε ασφαλή περιοχή έξω από το κτίριο, ότι το κτίριο δεν έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας όπως καθορίζει η νομοθεσία, ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης προσωπικού από παράθυρο στο κλιμακοστάσιο και πολλά άλλα. Σημειώνεται επίσης ότι τον Μάρτιο 2017 έγινε ο επόμενος έλεγχος και λόγω του ότι αρκετά από τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί δεν είχαν επιλυθεί, ένα χρόνο μετά την παράδοση του , το κτίριο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει.

Ως ΑΚΕΛ διερωτούμαστε γιατί παραλήφθηκε το κτίριο προς χρήση εφόσον εκκρεμούσε η επίλυση πολλών σοβαρών προβλημάτων τα οποία έπρεπε να διευθετηθούν στο στάδιο εκτέλεσης της σύμβασης . Σημειώνουμε , ότι σύμφωνα με την έκθεση, η παραλαβή του κτιρίου από το Υπουργείο Άμυνας ενώ υπήρχαν τόσες ελλείψεις, είχε ως αποτέλεσμα τη μη ενεργοποίηση του σχετικού όρου της σύμβασης για εφαρμογή ποινικής ρήτρας λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα, λόγω καθυστέρησης στην έναρξη χρήσης του κτιρίου από την παραλαβή του στις 17/11/16, πιθανόν να μην καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν έγκαιρα βλάβες ή/και κακοτεχνίες εντός του χρόνου που καλύπτει η εγγυητική πιστής εκτέλεσης του έργου.

Ως Κόμμα ,θεωρούμε ότι με βάση όλα τα πιο πάνω, το Υπουργείο Άμυνας φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτό το σοβαρό σκάνδαλο και καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να παραδώσει τα πορίσματα της έκθεσης του για το θέμα αυτό, στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποδωθούν οι ευθύνες αυτές. Με την επανέναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής Άμυνας, θα ζητήσουμε την εγγραφή του θέματος για αυτεπάγγελτη συζήτηση στην οποία θα ζητήσουμε εξηγήσεις.

Πέραν των πιο πάνω, σοβαρό προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της διερεύνησης των ιατρικών εξόδων ανώτερου αξιωματικού που υπηρετούσε ως Στρατιωτικός Ακόλουθος σε πρεσβεία της Δημοκρατίας, συνολικού ύψους 101,375 ευρώ μέσα σε 4 χρόνια.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει τις σοβαρότατες ευθύνες των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας αφού ενώ το Υπουργείο Υγείας στις 10/10/14 καθόρισε συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε διπλωματικές αποστολές για την αποζημίωση των τιμολογίων που αφορούν στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο των δαπανών αυτών, ο Υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας ημερομηνίας 19/11/14, ζήτησε όπως ανασταλεί η ισχύς της εγκυκλίου αυτής, αναστολή η οποία δυστυχώς ισχύει μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν εφαρμόζει μια σημαντική πρόνοια των διαδικασιών που καθόρισε το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα το ότι στις περιπτώσεις προγραμματισμένων ιατρικών επισκέψεων που συνεπάγονται την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών (πχ χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετός κλπ), απαιτείται η εξασφάλιση σχετικής προέγκρισης από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου ο ασθενής να δικαιούται αποζημίωση των ιατρικών εξόδων που θα προκαταβάλει από ιδίους πόρους.

Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ,αναφέρει ότι ενώ αποτάθηκε γραπτώς και στα δύο Υπουργεία ζητώντας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ τους για να διασφαλιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Δημοκρατίας, εδώ και πάνω από 2 χρόνια αναμένει την απάντηση τους.

Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε ότι όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας αγνοούν τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, με τις οποίες θα σταματήσει επιτέλους η διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Είναι αδιανόητο αλλά και προκλητικό, την ίδια ώρα που ένας ασθενής για να υποβληθεί σε μια επέμβαση ή θεραπεία στα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να αναμένει μήνες ή και χρόνια επειδή δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να πάει στον ιδιωτικό τομέα ή αναμένει αποφάσεις ιατροσυμβουλίων και έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό για επεμβαση, κάποιοι άλλοι να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να προχωρούν σε ιατρικά έξοδα με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, χωρίς ουσιαστικά κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές του κράτους.”