ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη για την οικτρή υδατική κατάσταση

Ασήκωτες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη για την οικτρή υδατική κατάσταση της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Το υδατικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αφού διακυβεύεται η επισιτιστική ασφάλεια και η επιβίωση του λαού μας.

Η κατάσταση που βιώνει φέτος η Κύπρος σε ό,τι αφορά το υδατικό δεν έχει προηγούμενο.

Οι μονάδες αφαλάτωσης τις οποίες ασθμαίνοντας η κυβέρνηση τρέχει σήμερα να υλοποιήσει, θα έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί προ πολλού και να καλύπτουν το 100% των αναγκών ύδρευσης.

Η Κυβέρνηση επικεντρώθηκε επικοινωνιακά στο θέμα των αφαλατώσεων, αποκρύβοντας την ίδια ώρα την μεγάλη εικόνα της υδατικής κατάστασης της χώρας, η οποία είναι οικτρή.

Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι καταθλιπτική. Πολλοί γεωργοί δεν έχουν καθόλου νερό. Η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 10% και οι μόνες διαθέσιμες πηγές είναι οι γεωτρήσεις που στερεύει η μια μετά την άλλη και το ανακτημένο νερό που μπορεί να καλύψει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών. Μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες καταστρέφονται, ενώ για εποχιακές φυτείες, ούτε λόγος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αντί να δράσει άμεσα, απλώς προειδοποιεί τους γεωργούς να μην προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις. Αυτό από μόνο του συνιστά παραδοχή αποτυχίας!

Η οικτρή αυτή κατάσταση δεν μπορεί να αποδίδεται μόνο στην ανομβρία και στον κακό μας τον καιρό. Οι ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, είναι ασήκωτες. Αποδεδειγμένα πλέον, σύμφωνα και με εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το υδατικό μπήκε στον πάτο των προτεραιοτήτων.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αποδεκατίστηκε, ενώ από κατάλογο 60 υδατικών έργων που προγραμματίστηκαν πριν δέκα χρόνια, υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα μόλις τα 14.

Τί άλλο από απραξία είναι να έχουν ολοκληρωθεί φράγματα πριν από μια δεκαετία αλλά η κατασκευή των δικτύων άρδευσης να εκκρεμεί μέχρι σήμερα;

Τι άλλο από απραξία είναι να μένουν αναξιοποίητα εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτημένου νερού επειδή δεν κατασκευάστηκαν οι απαραίτητες υποδομές;

Τι άλλο από κοντόφθαλμη πολιτική ήταν η άντληση νερού από τα φράγματα για ύδρευση αντί της λειτουργίας στο μέγιστο των μονάδων αφαλάτωσης;

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης έργων, τουλάχιστον για μετριασμό των επιπτώσεων.

Να προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

  1. Εφαρμογή τεχνολογιών άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας.
  2. Προώθηση καλλιεργειών που χρειάζονται λιγότερο νερό.
  3. Βελτίωση υποδομών δικτύου και αντιμετώπιση των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης.
  4. Συλλογή και αξιοποίηση όμβριων υδάτων.