ΑΚΕΛ: Ανησυχία για τα κρούσματα σε υπεραγορές – Η κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε φούρνους και υπεραγορές

Ο εντοπισμός κρουσμάτων κορονοϊού σε φούρνους και υπεραγορές προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Αυτό το γεγονός πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Υπάρχει ο κίνδυνος όσα κτίζονται με την σχεδόν καθολική συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα, να χαθούν εξαιτίας πιθανής μη τήρησης των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών μέτρων σε αυτούς τους χώρους.

Είναι αυτονόητο ότι τα πρωτόκολλα και τα υγειονομικά μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και με συνέπεια από τις υπεραγορές, τους φούρνους, τις φρουταρίες και όλους τους χώρους που συνεχίζουν να λειτουργούν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, με αυξημένη προσέλευση.

Απαιτείται αυστηρός και συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτούς τους χώρους ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών. Απαιτείται οι χώροι των υπεραγορών και των φούρνων να αερίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά και επαρκώς. Απαιτείται επίσης να αξιολογηθεί αν πρέπει να γίνουν εξετάσεις σε όλους όσοι εργάζονται στους συγκεκριμένους χώρους.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες από συντεχνίες για άσκηση πιέσεων με απειλές απόλυσης από εργοδότες σε εργαζόμενους σε υπεραγορές και φούρνους για να εργάζονται με εξαντλητικό ωράριο και χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούνται να δράσουν αποφασιστικά και αυστηρά για να πατάξουν τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους και τους καταναλωτές.