ΑΚΕΛ: Αναμένουμε από τον ΔΗΣΥ υπερψήφιση των νόμων για να δεσμευτούν οι τράπεζες

Αναμένουμε από τον ΔΗΣΥ υπερψήφιση των νόμων για να δεσμευτούν πραγματικά και όχι εικονικά οι τράπεζες, τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού

Επειδή για το ΑΚΕΛ και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών αποτελεί ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακές ατάκες, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

1. Από το 2014 διεκδικούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού την επίλυση ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος αυτού των εγκλωβισμένων αγοραστών.

2. Δυστυχώς, ένεκα κάποιων αποφάσεων Επαρχιακών Δικαστηρίων, η νομοθεσία που ψηφίσαμε το 2015 αντιμετωπίζει προβλήματα καθότι ορισμένες τράπεζες ενίστανται ενώπιον Δικαστηρίων σε αποφάσεις του Διευθυντή του Κτηματολογίου για τιτλοποίηση και μεταβίβαση ακινήτων (κατά κανόνα πρώτης κατοικίας) που ανήκουν σε εγκλωβισμένους αγοραστές. Ο ισχυρισμός των τραπεζών είναι ότι η υποθήκη που εξασφάλισαν από τον developer υπερισχύει της αγοράς ακόμα και της εξόφλησης του ακινήτου από καλόπιστους αγοραστές.

3. Με δεδομένη αυτή την αρνητική εξέλιξη πρωτοστατήσαμε, αναλάβαμε πρωτοβουλία και ετοιμάσαμε προτάσεις νόμου και με άλλα κόμματα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό θα απεγκλωβίσει χιλιάδες εγκλωβισμένους αγοραστές και θα αποκαταστήσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο πλήττεται σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και θεσμούς, λόγω καταγγελιών και προσφυγών ευρωπαίων εγκλωβισμένων αγοραστών.

4. Επειδή όλο αυτό το διάστημα δεν διαγνώσαμε πραγματική πολιτική βούληση από μέρους της κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος προχωρήσαμε ήδη στη συζήτηση των προτάσεων νόμου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και ταυτόχρονα πάλι με εισήγηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας ομόφωνα έχει γίνει αποδεχτή η σύσταση υποεπιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας θα διαμορφώσουμε τελικά κείμενα με στόχο αυτά να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών στις 28 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για πολιτικές αποφάσεις.

Επομένως αυτό που αναμένεται από το κυβερνών κόμμα είναι η στήριξη και υπερψήφιση των προτάσεων νόμου. Μόνο μέσω νομοθεσιών θα δεσμευτούν πραγματικά και όχι εικονικά οι τράπεζες όπως έπραξαν τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον την Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.