ΑΚΕΛ: Ακόμα μια αποτυχία της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη

Τα νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που κατατάσσουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις από τα κράτη- μέλη όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί ακόμη μια αποτυχία αυτής της κυβέρνησης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το 2013 το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 7,9% και μετά από 7 χρόνια το ποσοστό βρίσκεται μόνο στο 9,3%, η αποτυχία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη γίνεται ακόμη πιο έντονη και πιο κραυγαλέα.

Ο στόχος που έθεσε η Ε.Ε. για ποσοστό 16% από ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2020 είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν για ακόμη μια φορά οι πολίτες να πληρώσουν τις αποτυχίες και την αδράνεια της κυβέρνησης.

Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε πιο ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον και σε πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου. Αν η αποτυχία της κυβέρνηση οφείλεται στην αδυναμία της να αντιληφθεί αυτή τη βασική αρχή τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής ανικανότητας.

Αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία και τα οφέλη από τη χρήση ΑΠΕ αλλά μέσα σε 7 χρόνια κατάφερε να μας οδηγήσει στο πάτο της Ε.Ε., με κίνδυνο οι φορολογούμενοι πολίτες να πληρώσουν τα μεγάλα πρόστιμα για τους ρύπους, τότε έχουμε να κάνουμε με σοβαρή ανεπάρκεια και ανευθυνότητα.

Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να απολογηθεί προς τους πολίτες και να αλλάξει πολιτικές.