ΑΚΕΛ: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ποινικών ερευνών για την οικονομία

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού, σε δήλωση του σήμερα ανέφερε  ότι, με την ανάληψη της προεδρίας το Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αντί να δώσει βαρύτητα στη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης για τα εγκλήματα στην οικονομία, έκρινε ότι ήταν πιο συμφέρον πολιτικά να συστήσει και μάλιστα παράνομα την Επιτροπή υπό τον κύριο Πική.

Μια Επιτροπή που άνοιξε μια μεγάλη τρύπα στο νερό, αφού αρνήθηκε να διερευνήσει τις πράξεις και τις παραλείψεις των ηγεσιών των τραπεζών.

Η λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής και η αποστολή της εξαντλήθηκαν στην απόδοση πολιτικών ευθυνών στους προηγούμενους, σε μια προσπάθεια των κυβερνώντων να διαγραφεί από τη μνήμη των πολιτών το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων. Αλλά το πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν να χαθούν αχρείαστα εννιά ολόκληροι μήνες από την ποινική διερεύνηση.

Έκτοτε διέρρευσε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς απτά αποτελέσματα. Ουδόλως αμφισβητούμε, αντιθέτως αναγνωρίζουμε την πολυπλοκότητα των υπό διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων. Ωστόσο, για αυταπόδεικτα ποινικά αδικήματα, του κοινού ποινικού δικαίου, που έπρεπε να οδηγούσαν τουλάχιστον σε διαδικασία ανάκρισης κάποιους γνωστούς επώνυμους, μέχρι σήμερα ούτε ανακρίθηκαν, ούτε ρωτήθηκαν, ούτε καν ενοχλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ναι εμείς ανησυχούμε. Και η ανησυχία μας επιτείνεται ανακαλώντας στη μνήμη μας τις γνωστές δηλώσεις της Πινδάρου και του Προεδρικού ότι στην Κύπρο έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες και ότι ο κύριος Ορφανίδης αποτελεί ευλογία.

Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες της Γενικής Εισαγγελίας, που θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη λογοδοσία ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνων που αποδεδειγμένα συνήργησαν στην οικονομική καταστροφή. Δεν είναι πρόθεση μας να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο τα γεγονότα δυστυχώς ήδη καταγράφουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκβαση των ποινικών ερευνών για την οικονομία. Ας ελπίσουμε, ότι –επιτέλους- θα υπάρξει η αναγκαία επιτάχυνση των ερευνών.