ΑΚΕΛ: Έγκλημα εις βάρος του λαού, οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό

Έγκλημα εις βάρος του Κυπριακού λαού, οι τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, για τον Συνεργατισμό:

“Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στη χθεσινή του συνεδρία προέβη σε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Το Πολιτικό Γραφείο διαπιστώνει ότι:

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συνιστούν έγκλημα εις βάρος του Κυπριακού Λαού.

Οι αποφάσεις για το μέλλον της ΣΚΤ οδηγούν στην καταστροφή του συνεργατικού πιστωτικού κινήματος, μιας μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης του κυπριακού λαού που στήριξε την κοινωνία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, ο ιδιοκτήτης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από το 2013, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία που ακολούθησε η ΣΚΤ.

Η κυβέρνηση είχε καθήκον να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που ανέλαβε για να επιστρέψει το Συνεργατισμό πίσω στους πολίτες, αποκαθιστώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Για άλλη μια φορά απέτυχε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της έχει μεθοδεύσει και έχει προδιαγράψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, φορτώνοντας τις ζημιές στις πλάτες των φορολογουμένων και χαρίζοντας τα κέρδη στους ιδιώτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε ακόμη και παρέμβαση του ίδιου του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του προκατέλαβε το αποτέλεσμα της διαδικασίας, προτού καν αυτή ξεκινήσει. Η νέα παρέμβαση του κ. Αναστασιάδη όχι μόνο δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς τη μορφή και τον χαρακτήρα της, αλλά ταυτόχρονα τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Συνεργατισμό, δυστυχώς, επαναβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα όπως και γενικότερα η οικονομία παραμένουν σε κρίση, μέσα από το πρωτοφανές ανά το παγκόσμιο ποσοστό ΜΕΔ.

Καταληκτικά, το ΑΚΕΛ εκφράζει αλληλεγγύη στους 2700 εργαζόμενους της ΣΚΤ και καλεί την Κυβέρνηση να τους σεβαστεί και να μην επιτρέψει τη θυματοποίηση τους.”