Ακάρ για Αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400: Κλονίζουν τη συμμαχία, λέει ο

Έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που επέβαλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Έτσι, επίθεση κατά της Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι «η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας».

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της εξαγοράς των S-400. «Όσο η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της και την προστασία του λαού της», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αντιαεροπορικής ασπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.