Αισιόδοξο βήμα για τον καρκίνο του στήθους

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου στο στήθος λένε οι ερευνητές. Οι ειδικοί ελπίζουν πως η εξέταση αίματος θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου ανιχνεύοντας ποιοί ασθενείς είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν και σε ποιά φάρμακα θα ανταποκριθεί καλύτερα ο συγκεκριμένος τύπος όγκου που έχουν.

Η πρωτοποριακή κλινική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασιλείο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Leicester και Imperial College London θα ξεκινήσει στη μεγαλύτερη διαγνωστική μονάδα για το στήθος στο Ηνωμένο Βασίλειο την κλινική του Charing Cross Hospital στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές θα πάρουν αίμα από γυναίκες που παρακολουθούνται από την κλινικκή και θα συγκρίνουν το DNA στο αίμα γυναικών που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους για να διασταυρώσουν τα στοιχεία.

Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Ελπίζουμε πως δεν βρίσκεται στο μακρινό μέλλον η προοπτική μια απλή εξέταση αίματος να βοηθάει στη διάγνωση αλλά και στην θεραπεία του καρκίνου και να ενταχθεί στο βρετανικό σύστημα υγείας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του στήθους, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται δωρεάν μαστογραφίες σε αρκετά διαγνωστικά κέντρα.