Αισιόδοξος πρώην τραπεζίτης της JP Morgan: Η κρίση του Covid δεν θα κρατήσει όσο του 2008

Στην πλουσιότερη χώρα της Σκανδιναβίας, ένας πρώην τραπεζίτης της JPMorgan Chase & Co. που επιβλέπει μετοχές αξίας 22 δισ. δολαρίων προβλέπει ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν θα κρατήσει τόσο πολύ όσο η κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση του 2008.

Ο Knut Hellandsvik, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της μονάδας διαχείρισης assets αξίας $65 δισ. της DNB ASA στο Όσλο, αναφέρει ότι η ιστορία δείχνει πως η ανάκαμψη θα έρθει πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε.

«Πολλοί επενδυτές νομίζουν ότι πρόκειται για μια bear market εξαιτίας ενός γεγονότος που συνέβη ξαφνικά – θεωρούν το γεγονός αυτό σαν έναν “μαύρο κύκνο”. Ιστορικά, οι bear markets που οφείλονται σε κάποιο γεγονός είναι συντομότερες σε διάρκεια και μικρότερου βάθους σε σχέση με bear markets λόγω δομικών προβλημάτων, όπως ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αν και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ, πιστεύουμε ότι η επίπτωση στην αγορά θα είναι συντομότερη από αυτό που είδαμε τότε», αναφέρει.

Ο Hellandsvik αναφέρει ότι οι πελάτες του φαίνονται λιγότερο ανήσυχοι τώρα σε σχέση με το 2008, εν μέρει λόγω του μαθήματος που πήραν τότε από την χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

«Γενικά, συναντούμε λιγότερο πανικόβλητους επενδυτές τώρα σε σχέση με τότε. Σε ποσοστιαία βάση, είδαμε λιγότερες εκροές τον Μάρτιο σε σχέση με την κορύφωση της προηγούμενης κρίσης. Νομίζουμε ότι πολλοί ιδιώτες επενδυτές έμαθαν ότι είναι πολύ δύσκολο να σφυγμομετρήσεις την αγορά και ότι το να επενδύεις σε μετοχές απαιτεί μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική».

Σύμφωνα με τον Hellandsvik, η συνεχής ζήτηση για μετοχές έγκειται στην αφθονία μετρητών, εν μέσω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Επιπλέον, «το μέγεθος και η ταχύτητα των φορολογικών και νομισματικών κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου και έχει μειώσει μέρος των κινδύνων από απρόσμενα γεγονότα. Αυτές οι ενέργειες υπήρξαν ο πιο σημαντικός μοχλός του ράλι και λειτούργησαν ως backstop για την αγορά», αναφέρει.