Αισιόδοξη η ΜΟΚΑΣ για την καταπολέμηση του “ξεπλύματος”

Η κ. Εύα Παπακυριακού, επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επικείμενη αξιολόγηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος: «αισιοδοξούμε ότι επειδή η νομοθεσία μας είναι πάρα πολύ καλή και εφαρμόζεται στην πράξη», η Κύπρος θα βγει νικητής.

«Αυτή είναι η ιδέα, να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε στην Κύπρο, ότι δεν υστερούμε σε σύγκριση με άλλες χώρες στο θέμα της εφαρμογής των διεθνών μέτρων», συμπλήρωσε, ενώ στην ερώτηση αν επιλέχθηκε ο ιδιωτικός οίκος που θα εμπλακεί στην αξιολόγηση, η κ. Παπακυριακού είπε πως δεν γνωρίζει, διευκρινίζοντας εκ νέου πως η αξιολόγηση δεν θα αφορά το όλο εθνικό σύστημα, αλλά «θα περιοριστεί στον τραπεζικό τομέα» και πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου.

«Είχαμε κληθεί από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να συναντήσουμε εκπροσώπους της Τρόικα τόσο εκπρόσωπος της ΚΤ όσο και εγώ για το θέμα της προγραμματιζόμενης αξιολόγησης στον τομέα ξεπλύματος παράνομου χρήματος που θα αφορά μόνο τις τράπεζες», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Παπακυριακού.

Διευκρίνισε ότι η συνάντηση δεν εισήλθε στην λεπτομέρεια. «Απλώς συζητήθηκε η διαδικασία και με τη σειρά μας θα κάνουμε κάποιες επαφές με την Moneyval, εφόσον αντιπροσωπεύω και την Κύπρο σε αυτή την Επιτροπή, και θα γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις. Τίποτα άλλο δεν έχει συζητηθεί», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα έναρξης της αξιολόγησης, η κ. Παπακυριακού παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η αξιολόγηση προγραμματίζεται για τα μέσα Μαρτίου με προοπτική να τελειώσει η όλη διαδικασία προς το τέλος Μάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους όρους εντολής, η κ. Παπακυριακού περιορίστηκε να αναφέρει ότι γίνεται επεξεργασία κάποιων των όρων εντολής, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΟΙΚ.