Αισιοδοξία για αύξηση των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων μέσα στο 2013

Οι προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των ταυτοποιήσεων λειψάνων αγνοουμένων μέσα στο 2013, έχουν βάση. Αναμένεται να αυξηθούν από 56 κατά μέσο όρο τα περασμένα χρόνια, σε 120 έως το τέλος Απριλίου 2013.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είπε ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) Άριστος Αριστοτέλους το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΑ, έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση ικανοποιητικού αριθμού περιπτώσεων αγνοουμένων. Η εξέλιξη αυτή συνέβη μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων, από τα πρώτα 281 σκελετικά δείγματα 70 περίπου αγνοουμένων, που είχαν σταλεί στο Εργαστήριο της Διεθνούς Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα στη Βοσνία.

Στις 7 Δεκεμβρίου στάλθηκαν στο Εργαστήριο στη Βοσνία 526 σκελετικά δείγματα ,που αφορούν περίπου 68 περιπτώσεις αγνοουμένων. Το νέο σύστημα ταυτοποίησης περιλαμβάνει συντονιστή ταυτοποιήσεων, δύο γενετιστές, δημιουργία κέντρου διαχείρισης επικοινωνίας και λογισμικών συστημάτων καθώς και δίκτυο αμφίδρομης πληροφόρησης και συνεργασίας με το εργαστήριο στη Βοσνία.

Ο κ. Αριστοτέλους ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΑ έχει κάνει εκταφές λειψάνων που αντιστοιχούν σε 903 άτομα, τα οποία, με εξαίρεση μικρού αριθμού αρχαιολογικών οστών και άλλων που δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωσή τους, ανήκουν κατά κύριο λόγο σε αγνοούμενους.  Από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα 336 και αναμένεται ότι τον ερχόμενο χρόνο ο αριθμός αυτός θα ξεπερασθεί κατά πολύ.