Αισθάνεται δικαιωμένος ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Δικαίωση της διαρροής απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών βλέπει ο Έντουαρντ Σνόουντεν στις εκκλήσεις για ισχυρότερο έλεγχο στις πρακτικές παρακολουθήσεων, όπως τονίζει στο «μανιφέστο» του που δημοσιεύεται στον ευρωπαϊκό τύπο.

Την ίδια στιγμή όμως, η Ουάσινγκτον απορρίπτει οποιαδήποτε «επιείκεια» στον νεαρό τεχνικό, με Λευκό Οίκο και Κογκρέσο να επιμένουν πως ο Σνόουντεν πρέπει να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να δικαστεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Το κεντρικό επιχείρημα των πολιτικών και των δύο κομμάτων στο Καπιτώλιο είναι πως ο Σνόουντεν εξέθεσε τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών με τρόπο που τέθηκε σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και η ζωή στρατιωτών που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εάν ο Σνόουντεν είχε κάτι να καταγγείλει, αναφέρουν, έπρεπε να στραφεί στους «θεσμικούς διαύλους».

Ο Σνόουντεν από την πλευρά του, όπως αναφέρει και στο κείμενό του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στο γερμανικό Spiegel με τίτλο «Ένα Μανιφέστο για την Αλήθεια», επιμένει πως με τη διαρροή υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Αντί να προκαλέσουν ζημιά, η χρησιμότητα στην κοινωνία των νέων αυτών ενημερώσεων του κόσμου είναι απόλυτα σαφής διότι προτρέπουν μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, την παρακολούθηση και τους νόμους», σημείωνε ο 30χρονος τεχνικός.

«Οι πολίτες θα πρέπει να παλέψουν ενάντια στην συσκότιση της πληροφόρησης για ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για το κοινό. Όσοι λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν έγκλημα» τόνισε.

Ο Σνόουντεν συνεχίζει λέγοντας πως τα «προγράμματα εγκληματικής παρακολούθησης» που εξυφαίνουν οι μυστικές υπηρεσίες διακυβεύουν την ιδιωτική ζωή του ατόμου, την ελευθερία της άποψης και την ανοικτή κοινωνία.

Η ύπαρξη της τεχνολογικής δυνατότητας για κατασκοπεία δεν θα πρέπει να καθορίζει την πολιτική, τόνισε ο ίδιος: «έχουμε το ηθικό καθήκον να εξασφαλίσουμε πως οι νόμοι και οι αξίες μας θα περιορίσουν τα προγράμματα παρακολούθησης και θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κατά τον Σνόουντεν, η κοινωνία θα πρέπει να κατανοήσει και να κρατήσει σε λογαριασμό αυτά τα προβλήματα μόνον μέσα από μία ανοικτή, άτεγκτη και καλά πληροφορημένη συζήτηση. Ο ίδιος επεσήμανε πως πολλές κυβερνήσεις που τώρα αισθάνονται εκτεθειμένες από τις αποκαλύψεις, ήσαν εκείνες που πρώτες απ’ όλους είχαν εξαπολύσει μία «εκστρατεία προγραφών» για να καταστείλουν τον διάλογο, τρομοκρατώντας τους δημοσιογράφους και απειλώντας τους με διώξεις.

«Εκείνην την εποχή το κοινό δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει τη χρησιμότητα των αποκαλύψεων εκείνων. Οι πολίτες εμπιστεύονταν τις κυβερνήσεις τους ότι θα πάρουν τις ορθές αποφάσεις», αναφέρει. «Σήμερα γνωρίζουμε πως αυτό είναι λάθος και πως μία τέτοια συμπεριφορά δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε στο άρθρο του ο Σνόουντεν.

Κογκρέσο και Λευκός Οίκος: «Καμία επιείκεια»

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον δεν απομακρύνεται από την στάση της απέναντι στον νεαρό τεχνικό -του οποίου το διαβατήριο έχει ακυρώσει και εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα για σύλληψη, με αιτήματα για έκδοση σε κάθε χώρα που θα μπορούσε να διαφύγει ο Σνόουντεν.

Μετά τις «νύξεις»του νεαρού τεχνικού που αναγνώστηκαν στην επιστολή του από τη Μόσχα ως έκκληση προς τις ΗΠΑ για επιείκεια, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Φάιφερ ανέφερε πως «ο κ.Σνόουντεν παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, και πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη».

Ο Ντ.Φάιφερ τόνισε πως δεν συζητείται καμία προσφορά για επιείκεια. Ανάλογη ήταν η στάση που κράτησαν και οι δύο αρμόδιες επιτροπές στο Καπιτώλιο, από Γερουσία και Βουλή.

Η Νταϊάν Φάινσταϊν, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, είπε ότι ο Σνόουντεν έπρεπε να είχε στραφεί στην Επιτροπή εάν ήθελε πραγματικά να κάνει αποκαλύψεις. «Δεν το έκανε, και τώρα βλάπτει τη χώρα» είπε, συμπληρώνοντας: «Πιστεύω πως η απάντηση είναι “καμία επιείκεια”».

«Πολύ κακή ιδέα» χαρακτήρισε την επίδειξη επιείκειας και ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Μάικ Ρότζερς. «Πρέπει να γυρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες του» είπε, υποστηρίζοντας πως «αν πίστευε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα που θέλει να φέρει στο φως, δεν έπρεπε να το κάνει εγκληματώντας με τρόπο που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών σε μέρη όπως το Αφγανιστάν».

Ο Ρότζερς υποστήριξε πως μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν τουλάχιστον τρεις τρομοκρατικές ομάδες άλλαξαν τις μεθόδους εσωτερικής επικοινωνίας τους.