Αιμιλιανίδου: Πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΣΥ Λεμεσού, η ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού και η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ, με θέμα: «Σχέδια Απασχόλησης Ανέργων», η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως τα στατιστικά στοιχεία του 2012 δείχνουν την αδήλωτη εργασία να βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό του 32%.

“Κάθε αδήλωτος εργαζόμενος στερεί μια θέση εργασίας από έναν άνεργο και προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προωθείται τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με βαριά πρόστιμα”,  τόνισε η Υπουργός.

“Ετοιμάζουμε τροποποίηση του νόμου με πολύ μεγάλα πρόστιμα σε οποιονδήποτε εργοδοτεί παράνομα οποιονδήποτε στην επιχείρηση του και στερεί θέση εργασίας από το νέο μας, από έναν άνεργο”, ανέφερε η Υπουργός.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παρευρισκομένων για τους 4 βασικούς άξονες των 10 μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ανεργία στους νέους, ξενοδοχειακή βιομηχανία, κοινωνική συνοχή), η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση νομοθεσίας που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και η οποία θα προνοεί ως προαπαιτούμενο προσόν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας, τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Όπως είπε, η ελληνική γλώσσα θα είναι ένα από τα προαπαιτούμενα προσόντα “γιατί ο τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά είναι ποιότητα της φιλοξενίας, που μόνο οι Κύπριοι μπορούν να δώσουν”, προσθέτοντας ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι το 100% του προσωπικού θα είναι Κύπριοι, αλλά εκείνοι που έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες, εκείνοι που θέλουμε να τους πουν ποιο είναι το προϊόν μας και γιατί να ξαναέρθουν στην Κύπρο, γιατί εκείνο που διακρίνει την Κύπρο είναι η φιλοξενία μας και αυτό πρέπει να δώσουμε στον τουρισμό μας”.

Σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή του σχεδίου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα αποτελεί “ένα ύστατο δίχτυ προστασίας σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη”.

“Ουσιαστικά έχουμε επεξεργαστεί πόσα χρειάζεται ένα άτομο ή μια οικογένεια για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς στην Κύπρο και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εργασία θα παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας επίσης το σχέδιο επιχορήγησης της απασχόλησης σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που εργοδοτούν ένα με τέσσερα άτομα, στο οποίο θα επωφεληθούν χίλιες επιχειρήσεις μέσα από την επιχορήγηση κατά 70% του μισθολογικού κόστους ενός υφιστάμενου εργοδοτουμένου ανά επιχείρηση, η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την έκπληξη της από το γεγονός ότι δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον, παρά την προβολή του και μέσα από τα ΜΜΕ. Κάλεσε δε τους παρευρισκομένους να διαδώσουν το συγκεκριμένο σχέδιο “γιατί είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχει αυτή η επιδότηση υφιστάμενου υπαλλήλου και να μην γίνονται αιτήσεις”.

Στην ομιλία της, η Υπουργός Εργασίας είπε πως η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομικής χρήσης και για την αντιμετώπιση της χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο της δεν παραμένουν απλοί θεατές, αλλά “στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ενεργούμε με δράσεις, με στόχο να δώσουμε σχέδια και μέτρα που θ` ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας, που πραγματικά υποφέρουν σήμερα”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υπουργός Εργασίας απάντησε σε ερωτήματα και άκουσε θέσεις και προτάσεις του ακροατηρίου.