Αιμιλιανίδου: Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφορικά με τα όσα αναφέρονται τις τελευταίες μέρες για το θέμα του κατώτατου μισθού, δήλωσε τα ακόλουθα:

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετώπισε η αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Κυβέρνηση διασφάλισε και διατήρησε το ύψος του κατώτατου μισθού στα €870 κατά την πρόσληψη και στα €924 μετά από πάροδο έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, ως ένα σημαντικό εργατικό κεκτημένο παρά τις όποιες πιέσεις της αγοράς.

Κατά συνέπεια, με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σημαντική μείωση της ανεργίας, δεν τέθηκε και ούτε συζητήθηκε οποιοδήποτε θέμα που αφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε και υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Θέλω να επαναλάβω ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βάσει αυτής της προτεραιότητας είναι που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται οι πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζονται από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο προστασίας που οφείλεται να παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους αναφορικά με τα εργατικά τους δικαιώματα.