Αιμιλιανίδου: Άρχισε η καταβολή του ΕΕΕ

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, άρχισε από σήμερα η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας που συζήτησε το θέμα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «σήμερα ολοκληρώνεται η εξέταση κάποιων αιτήσεων για το ΕΕΕ και θα αρχίσει η κατάθεση του επιδόματος, εφόσον έχουν εγκριθεί κάποιες αιτήσεις».

«Τα σημερινά δεδομένα είναι ότι έχουν υποβληθεί περίπου 65 χιλιάδες αιτήσεις για το ΕΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουν υποβληθεί γύρω στις 15 χιλιάδες από νέους αιτητές που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν κανένα επίδομα για πρώτη φορά αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν τη στήριξη του κράτους».

Όπως είπε, «η εξέταση των αιτήσεων θα συνεχιστεί, ελπίζουμε ότι ως το τέλος του Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί».

Είπε, επίσης ότι «έχουμε δώσει προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έπαιρναν κανένα επίδομα από το κράτος, που ήταν οι μακροχρόνια άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι»

Η Υπουργός δήλωσε ότι «έχει λήξει η προθεσμία που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων από τους χαμηλοσυνταξιούχους», προσθέτοντας ότι «έχουν υποβληθεί πέραν των 26 χιλιάδων αιτήσεων».

Είπε επίσης ότι «εάν υπάρχουν περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων που για λόγους υγείας ή για λόγους ανωτέρας βίας ή επειδή δεν έχουν ενημερωθεί -παρόλο που έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για την ενημέρωση τους και έχουν σταλεί επιστολές σε όλους -δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα μπορούν να το πράξουν έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας».

«Δεν είναι στόχος να μην παίρνει το επίδομα που δικαιούται ο χαμηλοσυνταξιούχους. στόχος είναι επιδόματα να παίρνουν εκείνοι που πραγματικά έχουν πραγματική ανάγκη», είπε.

Η Υπουργός είπε ότι το μικρό «τσεκούδιν», όπως λέγεται, το παίρνουν τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 10,300 ευρώ το χρόνο.

Επομένως, συνέχισε, «κάποιος για να δικαιούται αυτό το επίδομα έπρεπε τα εισοδήματα του που περιλαμβάνουν τη σύνταξη, τους τόκους από καταθέσεις και τα ενοίκια να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρεας Φακοντής δήλωσε ότι «από την ενημέρωση που τύχαμε σήμερα από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με τον αριθμό των αιτήσεων για το ΕΕΕ, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι σημερινοί δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι από τους δικαιούχους που λάμβαναν επιδόματα πριν την εφαρμογή του ΕΕΕ”.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «17 χιλιάδες περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αιτήση για ΕΕΕ και κατά 2,5 χιλιάδες είναι λιγότεροι αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για ΕΕΕ από την κατηγορία των ληπτών δημοσίου βοηθήματος. Συνολικά 19,5 χιλιάδες πρόσωπα που λάμβαναν επιδόματα , οι μεν πρώτοι λάμβαναν συμπληρωματική σύνταξη και οι δε δεύτεροι το δημόσιο βοήθημα δεν έχουν υποβάλει και άρα δεν θα πάρουν τα συγκεκριμένο εισόδημα».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «έχουν υποβάλλει 13,5 χιλιάδες πρόσωπα αίτηση για ΕΕΕ που δεν λάμβαναν προηγουμένως, εργαζόμενοι φτωχοί και με χαμηλά εισοδήματα και άνεργοι και δεν γνωρίζουμε ακόμη από αυτές τις 13,5 χιλιάδες πόσοι θα πάρουν ΕΕΕ. Εάν υποθέσουμε ότι θα πάρουν και 13,5 χιλιάδες αυτοί θα υπολείπονται κατά 6 χιλιάδες περίπου του αριθμού που λάμβαναν προηγουμένως επιδόματα».

Παραμένει ανοικτό, είπε, «με βάση την απάντηση που έδωσε η Υπουργός, η πιθανότητα η κυβέρνηση να ζητήσει από όσους δεν είχαν κατά την υποβολή αίτησης δηλώσει στοιχεία για επιπλέον εισοδήματα από τόκους από καταθέσεις ή από ενοίκια επιστροφή χρημάτων».

Είπε επίσης ότι με βάση την ενημέρωση από την Υπουργό «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το νέο διάταγμα για την υποχρεωτική υποβολή αίτησης -με βάση το νόμο του ΕΕΕ- για τις υπόλοιπες κατηγορίες ληπτών που είναι οι πολύτεκνοι , οι μονογονιοί, αυτοί που λαμβάνουν κοινωνική σύνταξη και οι παθόντες πολέμου.

Ως επιτροπή, είπε, «έχουμε ρωτήσει κατά πόσο η κυβέρνηση σκέφτεται να ενθαρρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση εάν καθόριζαν ένα ύψος καταθέσεων που να εξαιρεί τον υπολογισμό για τους τόκους, η κυβέρνηση το απέρριψε, η Υπουργός είπε θέλει να δει την εφαρμογή του νόμου και στη συνέχεια να τοποθετηθεί .

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι «είχαμε μια ενημέρωση από την οποία φαίνεται ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει στις 65 χιλιάδες και ότι έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται οι πρώτες επιταγές ή να γίνονται τα εμβάσματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων κυρίως για τους νέους αιτητές, για αυτούς που μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν οποιοδήποτε επίδομα είτε γιατί ήταν μακροχρόνια άνεργοι αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πάρουν κάποιες χορηγίες».

«Φαίνεται να προχωρά κανονικά η όλη διαδικασία και η Υπουργός έχει ενημερώσει ταυτόχρονα ότι υπάρχει η δυνατότητα ακόμα για κάποιους που για ορισμένους δικαιολογημένους λόγους δεν είχαν υποβάλει αίτηση από φόβο ότι μπορεί να χάσουν το μικρό συμπληρωματικό επίδομα να το πράξουν», κατέληξε.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου είπε ότι «όπως έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας περίπου το 1/3 των χαμηλοσυνταξιούχων μας θα χάσει τη μικρή επιταγή».

«Είναι πρωτοφανές αυτοί που έχουν την ευθύνη για το ότι περίπου 12 χιλιάδες νοικοκυριά, 17 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τη μικρή επιταγή των Οκτώβρη να προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη τους σ ‘αυτούς που είχαν προειδοποιήσει ακριβώς γι αυτό το ζήτημα», είπε.

Η ΠΕΟ, είπε, «είχε από την αρχή προειδοποιήσει ότι η διασύνδεση του ΕΕΕ με τα εισοδήματα από τις μικρές επιταγές τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων».