Αθώος δηλώνει ο Όσκαρ Πιστόριους

Ο Όσκαρ Πιστόριους, κατά την έναρξη της δίκης του, δήλωσε αθώος για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η δολοφονία ήταν προμελετημένη. Ο ίδιος όμως,ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε το 29χρονο μοντέλο, νομίζοντας πως είχε μπει στο σπίτι του διαρρήκτης. Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ τον κατηγόρησε ότι “σκότωσε σκόπιμα” τη σύντροφό του. “Εσείς τί έχετε να πείτε;” τον ρώτησε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα.

“Είμαι αθώος Κυρία”, απάντησε χαμηλόφωνα στη δικαστή ο 27χρονος αθλητής αφού είχε δηλώσει ότι είχε καταβάλει το σε βάρος του κατηγορητήριο που αναγνώστηκε. Δήλωσε επίσης αθώος για τις άλλες κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του, κυρίως για την κατοχή και τη χρήση απαγορευμένων όπλων.

Μια γειτόνισσα του Πιστόριους πάντως, που κατέθεσε ως μάρτυρας δήλωσε ότι άκουσε τις “φοβερές κραυγές” γυναίκας το βράδυ του φονικού.

Στη αίθουσα ήταν η οικογένεια του Πιστόριους και η οικογένεια Στέενκαμπ. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι του νοτιοαφρικανικού και διεθνούς Τύπου και φωτογράφοι βρίσκονται στην Πρετόρια για να καλύψουν τις ακροαματικές διαδικασίες, μεγάλο μέρος των οποίων θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση.

Τα ρούχα του θύματος “λένε” την αλήθεια

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα ρούχα που φορούσε η Στέενκαμπ, όταν την πυροβόλησε ο σύντροφός της θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο ο Ολυμπιονίκης θα καταλήξει στη φυλακή.

Τα ρούχα της -ένα άσπρο σορτσάκι και ένα μαύρο τοπ- θα παρουσιαστούν στη δίκη ώστε να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί του Όσκαρ Πιστόριους πως την πυροβόλησε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 επειδή νόμισε πως επρόκειτο για διαρρήκτη.

“Πιστεύουμε πως η Ρίβα προσπαθούσε να ξεφύγει και για αυτό κλειδώθηκε στο μπάνιο”, είχε δηλώσει στο NBC και το Dateline o Medupe Simasiku, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης σκότωσε τη Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου 2013, πυροβολώντας την πολλές φορές μπροστά από την πόρτα του μπάνιου, όπου είχε κλειστεί.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.