ΑΘΗΝΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Διπλωματική αντεπίθεση για να σώσουν ότι σώζεται

Τρόπους πρακτικής και όχι απλά ρητορικής αντίδρασης αναζήτησαν και ακόμη ψάχνουν Αθήνα και Λευκωσία, μετά το τουμπάρισμα, όπως από χθες γράψαμε, του Τσαβούσογλου στην όποια τακτική είχαν οικοδομήσει το τελευταίο διάστημα για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και άρση των τουρκικών προκλήσεων.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν άλλη μια συνηθισμένη επαφή Αθηνών – Λευκωσίας. Αντίθετα έγινε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τα εθνικά ζητήματα καθότι αμφότεροι, κατανόησαν (γι’ αυτό και οι σχετικές αναφορές στην προσφώνηση και αντιφώνηση) πως η Τουρκία δεν παίζει, αλλά ορίζει στην πράξη τις εξελίξεις και τον τρόπο που θέλει να κινηθεί και στο Κυπριακό και στα ζητήματα φυσικού αερίου.

Ψάχνουν παράθυρο ελπίδας

Όπως πληροφορούμαστε, το πεδίο των επόμενων ενεργειών των δύο χωρών μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη. Έχοντας υπό μάλης τόσο τα παραχθέντα στις εντατικές συζητήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ την περασμένη εβδομάδα, όσο και τις γραμμές που σαν καλός αφέντης χάραξε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αθήνα και Λευκωσία επενδύουν πολλά στις προσκηνιακές, αλλά και παρασκηνιακές συναντήσεις που θα έχουν στην Αμερικανική μεγαλούπολη τόσο στο πλαίσιο, όσο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η γραμμή αμύνης των δύο πρωτευουσών, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι να πεισθεί η Τουρκία να δώσει χώρο για διαπραγμάτευση με βάση τα όσα είχαν διαμειφθεί κατά την αποτυχημένη, τελικά, διάσκεψη του Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017. Όπερ μεθερμηνευόμενο; Να μην εμμένει και επιμένει η Άγκυρα σε εκ των προτέρων αποδοχή στοιχείων της λύσης και να επιτρέψει άλλη μια διαπραγμάτευση, βάσει των έξι γνωστών πλέον σημείων με στόχο την τελική συμφωνία.

Εκπλήσσει το κοινό ανακοινωθέν

Ως αποτέλεσμα των εντατικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα, Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Κίνηση που ακόμη και σε πολιτικούς προκάλεσε έκπληξη, καθότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και κάποιοι ξεκίνησαν ήδη να προσπαθούν να αποδώσουν πολιτικό περιεχόμενο στην κίνηση αυτή.

Για την ιστορία το κοινό ανακοινωθέν που ακολουθεί αυτούσιο, δεν κόμισε γλαύκα εις Αθήναι, κινούμενο στην πεπατημένη:

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου και την καταρχήν συναντίληψη για τους Όρους Αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».