Αθηνά Κυριακίδου: “Ο Λιλλήκας, είναι πολιτικός καιροσκόπος”

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος,  μιλάει για την πολιτικής της διαμάχη με τον Γιώργο Λιλλήκα, την στήριξη του κόμματος στο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και για το μερίδιο ευθύνης, φέρει το ΔΗΚΟ για την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας

Σας βλέπουμε στην πολιτική ζωή της Κύπρου, να είστε ιδιαίτερα μαχητική και να λέτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Πως σχολιάζετε την πρόσφατη διαμάχη σας με τον κ. Λιλλήκα, που απ’ ότι φαίνεται, θα καταλήξει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Νομίζω ότι στην πολιτική πρέπει να είμαστε και να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς. Πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε τον πολίτη ευθεία στα μάτια και να του λέμε την αλήθεια. Ναι, συνεχίζω να είμαι σε πολιτική διαφωνία με τον Γιώργο Λιλλήκα, αυτός όμως, αντί να απαντά πολιτικά, αποφεύγει τις απαντήσεις. Γιατί πρέπει να σας πω, ότι η προσφυγή στα δικαστήρια, σημαίνει ότι οι απαντήσεις δεν θα δοθούν τώρα στον Κυπριακό λαό, που προσπαθεί να τους υφαρπάξει  την ψήφο, αλλά στα δικαστήρια, που θα πάρει κάποια χρόνια. Και σε όποιες ερωτήσεις, του θέτω ως βουλευτής και ως πολίτης, να απαντήσει, δεν το κάνει, επικαλούμενος τα δικαστήρια. Εγώ βέβαια, συνεχίζω, να τον προκαλώ, να λέω ότι αυτά που κατέθεσε στον Κυπριακό λαό, για το πόθεν έσχες του, είναι η μισή αλήθεια. Δεν έχει καταθέσει, σε σχέση με την εταιρεία της γυναίκας του «Market Way» και τα περιουσιακά στοιχεία της. Μόλις τώρα πέρασα από την Καρπενησίου κι απ’ ότι πληροφορούμαι, ένα τετραώροφο ανήκει στην «Market Way». Δεν το έχω δει πουθενά στο πόθεν έσχες του κ. Λιλλήκα. Δεν τον έχω δει να απαντά, στις ερωτήσεις, μιας βουλευτού, που θεσμικά είναι εκλεγμένη και είναι η φωνή του λαού, τί συμβόλαια έχει συνάψει η εταιρεία της συζύγου του για όσα χρόνια είχε δημόσιο αξίωμα; Αυτό μπορεί να μην είναι ποινικά μεμπτό και να μην αποτελεί αδίκημα. Όμως, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την πολιτική, είναι πολιτικά μεμπτό. Και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης, ότι έχει συνάψει συγκεκριμένα συμβόλαιο με το δημόσιο, όσα χρόνια είχε δημόσιο αξίωμα. Και ενδεχομένως να ήταν σε ευνοϊκότερη θέση στη σύναψη των συμβολαίων, σε σχέση με τους υπόλοιπους απλούς πολίτες. Για παράδειγμα, ένας ημικρατικός οργανισμός, όπου τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, διορίζονται, από το Υπουργικό Συμβούλιο που συμμετέχει και ο ίδιος, ο Υπουργός που κάθεται δίπλα του και είναι ο αρμόδιος για το Υπουργικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου ημικρατικού οργανισμού, θα αποφασίσει για τον συνάδελφο του που κάθεται δίπλα του, αν θα δοθεί στην εταιρεία της κ. Βαρβάρας Πετροπούλου-Λιλλήκα, ένα συμβόλαιο προσφοράς. Επίσης το ζητούμενο για ένα πολιτικό, όταν καταθέτει το πόθεν έσχες του και συγκεκριμένα η «Market Way», είναι να δούμε το μέγεθος της, πριν αναλάβει δημόσιο αξίωμα ο κ. Λιλλήκας και σήμερα ύστερα από 15 χρόνια, πόσο μεγάλωσε, τι εύρος έχει αποκτήσει. Σε αυτό είναι που όλοι κρινόμαστε και αυτό είναι που πρέπει να γνωρίζει ο Κυπριακός λαός, πριν τις 17 Φεβρουαρίου. Κάτι που δυστυχώς, αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει.

Επομένως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα σας επηρεάσει και θα συνεχίσετε την πορεία σας με την ίδια μαχητικότητα;

Νιώθω ότι πραγματικά, αυτό που διεκδικώ και ζητώ, οφείλει να το ζητήσει και η ΕΔΕΚ που τον στηρίζει και όλοι οι ψηφοφόροι, που στηρίζουν έναν υποψήφιο για ύπατο αξίωμα. Να γνωρίζουν πραγματικά το πώς απέκτησε την περιουσία του. Με βάση το πόθεν έσχες του, έχει καταθέσει, κάποια εκατομμύρια. Αυτός έχει πει σε δημοσιογραφικές του συνεντεύξεις, ότι ξεκίνησε από φτωχόπαιδο. Άρα δεν τα πήρε κληρονομιά. Να δούμε πως αποκτήθηκαν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Το ΔΗΚΟ, έχει μερίδιο ευθύνης, για την οικονομική κατάρρευση που έφερε την Κύπρο η παρούσα κυβέρνηση, με δεδομένο, ότι συγκυβερνούσε μαζί της;

Εμείς συμμετείχαμε στην κυβέρνηση Χριστόφια, όμως πάντοτε είχαμε καταθέσει τις απόψεις μας και για την λήψη έγκαιρων μέτρων, ώστε ακριβώς να αποφευχθεί η κατάρρευση. Ζητούσαμε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας από τον Δημήτρη Χριστόφια, πολύ πριν αποχωρήσουμε. Συμμετείχαμε λοιπόν, προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ είχαμε παροτρύνσεις, τόσο από ξένους χώρους, όσο και από πολίτες που δεν ανήκουν στο ΔΗΚΟ, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην κυβέρνηση ώστε να υπάρχει αυτή η σταθερότητα. Φανταστείτε τι εντύπωση θα υπήρχε στο εξωτερικό. Ένας συνδυασμός οικονομικής κρίσης με πολιτική αστάθεια σε μια χώρα.  Αυτό θα σήμαινε οικονομική κατάρρευση. Την ίδια ώρα, ένας Πρόεδρος που δηλώνει κομμουνιστής σε όλα τα Ευρωπαϊκά forum και όργανα, θα σήμαινε ακριβώς το ίδιο. Η παρουσία μας εκεί, κρατούσε μια πολιτική ισορροπία. Εμείς έχουμε ευθύνη σαν κόμμα απέναντι στη χώρα μας και αναλαμβάνοντας, αυτές τις ευθύνες με όποιο κόστος, πολιτικό ή προσωπικό, συνεχίζαμε και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε μια σταθερότητα, για το καλό της πατρίδας μας και της οικονομίας.

Πως το ΔΗΚΟ από τη στήριξη ενός αριστερού Προέδρου, έφτασε αυτή τη στιγμή να στηρίζει έναν υποψήφιο με δεξιές πεποιθήσεις;

Το 2008, κληθήκαμε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, να στηρίξουμε έναν από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, εφ’ όσων ο δικός μας δεν πέρασε. Η επιλογή τότε, της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που είχε στο Εθνικό. Τα 18 σημεία, η επιστολή Καμπάρι, η 18η Ιουλίου, που ήταν βασικός άξονας του Εθνικού μας θέματος. Εμείς, ένα κεντρώο κόμμα, έχουμε την ευελιξία να συνεργαστούμε και με την αριστερά και με τη δεξιά με κριτήριο πάντοτε το πρόγραμμα διακυβέρνησης και τις θέσεις στο Εθνικό θέμα. Προσπαθήσαμε ως κεντρώος χώρος να επιλέξουμε και να προωθήσουμε ένα δικό μας υποψήφιο, με πρώτη μας επιλογή τον κ. Μάκη Κεραυνό, δυστυχώς αυτή η επιλογή υποσκάφθηκε και από στελέχη της ΕΔΕΚ και από στελέχη του δικού μου κόμματος, που στόχο τελικά είχε να ρυμουλκήσουν το κόμμα, στην επιλογή Λιλλήκα. Εξ’ ου και η προδοσία Κουλία, κατά την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Βουλής, όπου «πυροβόλησε» τον Πρόεδρο του  δικού του κόμματος, ενώ μια εβδομάδα πριν είχε εκλεγεί βουλευτής με τα χρώματα του ΔΗΚΟ. Όλα αυτά ήταν μια μεγάλη συνομωσία, ώστε να οδηγηθεί ο κεντρώος χώρος, στην υποψηφιότητα Λιλλήκα. Για εμάς προτεραιότητα είναι μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, γιατί η πατρίδα μας περνάει δύσκολα. Η συνεργασία με ένα μεγάλο κόμμα, γιατί ακριβώς με την οικονομική κρίση οι ώμοι του ενός δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το μεγάλο βάρος. Με το ΔΗΣΥ και με άλλες δυνάμεις, δημιουργείται ένα πλειοψηφικό ρεύμα και στη βουλή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε και τα δύσκολα που ακολουθούν μετά το μνημόνιο. Η επιλογή Λιλλήκα δεν είχε αυτές τις προδιαγραφές, που είχαμε θέσει ως προτεραιότητα, σαν Δημοκρατικό Κόμμα. Αντίθετα ο κ. Αναστασιάδης έχει ασπαστεί και υιοθετήσει τις θέσεις μας στην οικονομία, στο Εθνικό θέμα, στη διαχείριση του φυσικού αερίου, αλλά και στην διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής. Έχει ενσωματώσει όλες τις θέσεις μας στο πρόγραμμα που έχει προβάλλει στον Κυπριακό λαό και θα δημιουργηθεί μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Με την ίδια λογική, που και στην Ελλάδα συνεργάζεται η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, βάζοντας υπεράνω του κομματικού συμφέροντος, το εθνικό για την σωτηρία της χώρας. Παρ’ όλο που στο παρελθόν, μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, υπήρχε ένας εμφύλιος πόλεμος. Υπήρξαν 150.000 νεκροί, κάτι που είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία, αλλά άφησαν τις διαφορές τους στο παρελθόν. Ευθύνη, όλων εμάς των πολιτικών είναι να δούμε το μέλλον και το αύριο, που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Καθώς και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να σώσουμε την Κύπρο, από την οικονομική κατάρρευση και την δυστυχία. Πως θα δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Πως θα βγάλουμε την Κύπρο από την οικονομική εξαθλίωση.

Είχατε στηρίξει με μεγάλο ζήλο τον κ. Χριστόφια. Θα κάνετε το ίδιο και για τον κ. Αναστασιάδη;

Ήδη το κάνω. Είμαι ένας άνθρωπος, που από τη στιγμή που παίρνω μια απόφαση δίνομαι ολοκληρωτικά. Δεν είμαι του ολίγον έγκυος.  Από τη στιγμή που το κόμμα μας αποφάσισε τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη, θα πρέπει όλοι μας, να δώσουμε όλη την πολιτική μας δύναμη προς το Νίκο Αναστασιάδη, παρ’ όλο που υπάρχει μια προσπάθεια λεηλασίας και ιεροσυλίας, εις βάρος του ΔΗΚΟ, από το επιτελείο Λιλλήκα. Προσπαθούν να καπηλευτούν ότι κάποιοι από αυτούς είναι οι κληρονόμοι και οι διάδοχοι του Τάσου Παπαδόπουλου. Ότι εκείνοι έχουν τις αρχές και τις αξίες τους ΔΗΚΟ. Ουδέν αναληθέστερον. Ο κ. Λιλλήκας ουδεμία σχέση έχει με το ΔΗΚΟ. Έχει μεταλλαχθεί ένα εκατομμύριο φορές. Κάθε φορά εξυπηρετώντας το δικό του προσωπικό συμφέρον και φιλοδοξία, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όποιες πολιτικές θέσεις υπάρχουν στη διάθεση του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος και ο σκοπός του, που είναι η εκλογή του στο Προεδρικό Αξίωμα. Βέβαια αυτό, δεν το πετυχαίνει αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρο μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω, ότι στόχος του αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα εις βάρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και άλλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Δεν θα διστάσει να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε χώρο, φτάνει να επιτευχθεί ο δικός του στόχος.

Εμμέσως πλην σαφώς τον χαρακτηρίζετε καιροσκόπο.

Τον ονομάζω πολιτικό καιροσκόπο. Διότι αυτός είναι. Αν κρίνει κάποιος από τον βίο και την πολιτεία του, δε βλέπει τίποτα διαφορετικό από αυτό. Ήταν ο άνθρωπος, που ανεδείχθη από τον κ. Βασιλείου, νέος τότε και τον εγκατέλειψε όταν έχασε. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολιτικός δε νιώθει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη σε αυτόν που τον αναδεικνύει. Η αγνωμοσύνη δεν είναι χαρακτηριστικό καλού πολιτικού ανδρός. Μετά εντάσσεται στο ΑΚΕΛ, γιατί εκεί υπήρχε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, για να αναδειχθεί. Έγινε βουλευτής του ΑΚΕΛ, μπήκε στην κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου, ως υπουργός του ΑΚΕΛ, ήταν ο τελευταίος που αποδέχθηκε να στηρίξει τον Τάσο Παπαδόπουλο, γιατί θεωρούσε ότι είναι εθνικιστής του ’60 και ότι δεν ήταν άξιος να φορέσει το κουστούμι του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2002. Παρ’ όλα ταύτα όταν μπήκε στη διακυβέρνηση, επειδή όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος θα επανεκλεγεί, αποχώρησε μεν με το ΑΚΕΛ, αλλά επανήλθε κοντά μας όταν έβλεπε ότι έχουμε ακόμη μια πενταετία εξουσίας μπροστά μας. Δυστυχώς ο Τάσος τον εμπιστεύτηκε, ως διευθυντής της προεκλογικής μας εκστρατείας κι ένεκα αυτού –η δική μας μελέτη ως ΔΗΚΟ- θεωρούμε ότι χάσαμε τις εκλογές, γιατί συσπείρωσε το ΑΚΕΛ και απομόνωσε τον Τάσο Παπαδόπουλο από πολιτικές κι από ανθρώπους, που θα μπορούσαν να μας δώσουν τη νίκη το 2008. Μετά από αυτό, περίμενε και ετοιμάστηκε για το 2013. Γιατί στόχος του από το 2002 ήταν πότε θα γίνει υποψήφιος ο ίδιος για να αναρριχηθεί σε αυτό το αξίωμα, που διεκδικεί σήμερα.

Πιστεύετε ότι το ΔΗΚΟ θα καταφέρει να συσπειρωθεί, ούτως ώστε ο κ. Αναστασιάδης να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή;

Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Ήμαστε πολύ κοντά στο να συσπειρωθούμε για να δώσουμε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Καθημερινά η συσπείρωση, αυξάνεται. Πρέπει να πούμε βέβαια, ότι ποτέ και σε καμία εκλογική διαδικασία, όταν ο υποψήφιος δεν είναι του κόμματος, δεν συσπειρωνόμαστε 100%. Ήταν αναμενόμενο, το ένα τρίτο να μην ακολουθήσει την απόφαση του κόμματος, όπως δεν την ακολούθησε και πριν πέντε χρόνια. Ακόμη και στην ΕΔΕΚ, βλέπουμε ένα 30% του κόμματος, να μην ακολουθεί την επιλογή του κ. Λιλλήκα. Παρ’ όλα αυτά μπορεί η στήριξη προς αυτόν, να είναι λίγο μεγαλύτερη από το 30%, γιατί υπάρχει μια υπόσκαψη εκ των έσω, ώστε να μην πετύχει ο στόχος κι ο σκοπός. Γιατί κάποιοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον και φιλοδοξία, πάνω από τον κομματικό στόχο ή το όφελος της πατρίδας μας.

Πως σχολιάζετε την παραίτηση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου;

Δεν την σχολιάζω. Το κόμμα μας έβγαλε ανακοίνωση και το θέμα θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα.

Ο Μάρκος Κυπριανού κατηγορήθηκε δίκαια ή άδικα;

Δυστυχώς ποινικοποιείται η πολιτική. Κάτι που δεν θεωρώ σωστό. Ίσως για να λυθούν κάποια προβλήματα, κάποιοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα. Έχω την άποψη, ότι ο Μάρκος είναι ένα από αυτά στην τραγωδίας του Μαρί.

Η κυβέρνηση Χριστόφια, δεκαπέντε μέρες πριν από την αποχώρησή της, διόρισε τον κ. Σπύρο Σταυρινάκη, υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ποια είναι η άποψή σας;

Για 50 χρόνια, αυτή η θέση ήταν κενή. Να διοριστεί κάποιος, υποδιοικητής δεκαπέντε μέρες πριν την αποχώρηση της κυβέρνησης, είναι από μόνο του πολιτικό ολίσθημα χιλίων μεγατόνων. Δεν μπορώ να καταλάβω κανένα επιχείρημα, που να δικαιολογεί αυτόν τον διορισμό, απλά θέλουν να βολέψουν ημετέρους.

Στηρίζετε τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Καρογιάν. Στο επερχόμενο εκλογικό συνέδριο το Μάρτιο, που θα επαναδιεκδικήσει την προεδρεία, θα του παρέχετε πάλι τη στήριξή σας;

Εάν ο Πρόεδρος Καρογιάν επαναδιεκδικήσει την προεδρεία, ναι θα τον στηρίξω. Γιατί φάνηκε ότι στις κρίσιμες ώρες της πατρίδας, βάζει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωπικό και το κομματικό. Για μένα, αυτό είναι το κριτήριο για να ψηφίσω και να στηρίξω κάποιον ως Πρόεδρο του κόμματος μου, που υπηρετώ πέραν των 35 χρόνων, από τον καιρό που ήμουν κοριτσάκι και τώρα πια έχουμε ωριμάσει μέσα στο κόμμα. Θεωρώ ότι ευθύνη όποιου αναλάβει την προεδρεία είναι να έχει ως προτεραιότητα το Εθνικό, μετά το κομματικό και τελευταίο το προσωπικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι στο κόμμα μου, που το μόνο που σκέφτονται είναι το προσωπικό τους συμφέρον, εις βάρος του Εθνικού και του κομματικού.

ΒΙΚΥ  ΣΑΡΤΖΗ

httpv://www.youtube.com/watch?v=H99-0VSaMac