Αθήνα: Σήμερα η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

Αθήνα: Σήμερα η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

Πραγματοποιείται σήμερα ή τριμερής Σύνοδος, Ελλάδας, Κύπρου Ιορδανίας  που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.

Η Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Προσθέτουν ότι τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και ταυτόχρονα λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή.

Η τριμερής σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00 στο Ζάππειο Μέγαρο. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Το απόγευμα Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το βράδυ, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΑΗΕΡΑ, στο πλαίσιο του 99ου Συνεδρίου της, κατά την οποία θα τιμηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.