Αεροπλάνο της Air Algerie χάθηκε από τα ραντάρ!

Αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, που ήταν ναυλωμένο από την Air Algerie και εκτελούσε πτήση από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι με 110 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ.

Αλγερινός αξιωματούχος υποστήριξε πως η επαφή του πύργου ελέγχου με τους πιλότους χάθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Μάλι. Πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, ενώ άλλες πηγές μιλούν για συντριβή του αεροσκάφους στο βόρειο Μάλι. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συμμετέχουν άνδρες της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί και οι Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί. Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως στο αεροσκάφος ενδεχομένως επέβαιναν πολλοί Γάλλοι πολίτες.

Το αεροσκάφος, τύπου MD83, είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), όμως 50 λεπτά μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του» ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία, την οποία επικαλείται το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

«Η Air Algerie ενημερώνει πως οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας είχαν την τελευταία επαφή με την πτήση AH 5017 που συνδέει το Ουαγκαντούγκου με το Αλγέρι σήμερα 24 Ιουλίου στη 1:55 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 50 λεπτά μετά την απογείωσή της» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι έχει θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Πηγή της Air Algerie, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στα σύνορα της Αλγερίας όταν ζητήθηκε από τον πιλότο του να αλλάξει πορεία λόγω χαμηλής ορατότητας και προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο επιβατικό αεροσκάφος που βρισκόταν στην περιοχή. Η απώλεια επαφής σημειώθηκε μετά την αλλαγή πορείας.

Η Air Algerie πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως προς και από την Ουαγκαντούγκου.