Αγώνας δρόμου να κλείσουν εκκρεμότητες με τρόικα

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στις 2 Δεκεμβρίου, αποδύεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Mega, η κυβέρνηση πρόκειται εντός των επομένων 48 ωρών να αποστείλει στην τρόικα τις προτάσεις της επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων, προσπαθώντας να επιταχύνει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Πάντως, η 9η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει το Eurogroup, δεν φαίνεται πλέον πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων κι έτσι η κυβέρνηση στοχεύει πλέον στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τακτοποιήσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της έγκρισης της επόμενης δόσης του δανείου πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να εξελιχθεί σε «καυτό» μήνα για την κυβέρνηση, ωστόσο εκπέμπουν τη βεβαιότητα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ξεπεράσει τον κάβο και η κυβέρνηση θα χειριστεί από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ από καλύτερη αφετηρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία πιθανότατα θα συνοδευτεί και από διευρυμένη υπουργική σύσκεψη, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τέτοιου είδους ζητήματα είναι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, ο νέος φόρος ακινήτων, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση επαγγελματικών μισθωμάτων και η επόμενη ημέρα για τις αμυντικές βιομηχανίες.