Αγωνία στα ύψη εν όψει της αποψινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου

Η πρώτη κρίσιμη διαδικασία για την εκλογή Προεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί απόψε στις 19.00.Μάλιστα, πρόκειται για ένα σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση που θέλει να διαπιστώσει τί κέρδη θα έχει εν όψει και των δυο επόμενων ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν.

 
Η αποψινή πρωτη ψηφοφορία δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα για την προεδρική εκλογή, ωστόσο παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο για την τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

 
Όπως φαίνεται για πολλούς σχετικά αναποφάσιστους βουλευτές καθοριστικό ρόλο θα παίξει το «σκορ» της πρώτης ψηφοφορίας, καθώς και ψυχολογικά είναι διαφορετικό να συγκεντρωθούν για παράδειγμα 170 «ναι», όπως εκτιμούν οι αισιόδοξοι της κυβερνητικής παράταξης. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούν ότι το 180 στην τρίτη ψηφοφορία είναι εφικτό.

 
Πάντως,μετά τις χθεσινές δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών, όλα δείχνουν ότι στην αποψινή ψηφοφορία η υποψηφιότητα του κ. Δήμα δύσκολα θα ξεπεράσει τα 162 «ναι» με «ταβάνι» τα 165, γεγονός που ίσως αναγκάσει μερίδα ανεξάρτητων βουλευτών να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για αλλαγή υποψηφίου, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

 

Κατά πολλούς, αυτή ακριβώς την πρωτοβουλία έχει κατά νου ο κ. Βενιζέλος και δηλώνει ότι «αν ο ελληνικός λαός θέλει να κάνει την επιλογή μετά να αναθέσει την ευθύνη σε κάποιους που θα καταστρέψουν μετεκλογικά τα επιτεύγματα και τις θυσίες, ας το κάνει. Ως τότε, όμως, εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που κάναμε με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο».