Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα των 2 τάνκερ με Ελληνική σημαία μετά την πειρατεία

Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές αρχές, μετά την επίθεση που δέχθηκαν στον Περσικό Κόλπο από ενόπλους δύο τάνκερ με ελληνική σημαία, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Το γεγονός της κατάληψης των δύο πλοίων έκαναν γνωστό οι ίδιοι οι Ιρανοί, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Τα δύο πλοία, Delta Poseidon και Warrior, βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψής τους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior.

Όσον αφορά τις τύχες των πληρωμάτων, η μόνη πληροφορία που έχει γίνει γνωστή μετά τις πρώτες στιγμές της «πειρατείας» είναι το γεγονός ότι οι ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Όσον αφορά την κατάσταση του πληρώματος του Prudent Warrior, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο νεότερο.

Παρά τις προσπάθειες, τόσο από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας, εντούτοις προσώρας δεν κατέστη δυνατή καμία επικοινωνία με τα δύο πλοία, με τις ελληνικές Αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Για προληπτικούς λόγους, ενημέρωση προς τα παραπλέοντα πλοία (περίπου 17 δεξαμενόπλοια) στον Περσικό κόλπο, ώστε να βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή, παρείχε το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε περίπτωση που οι καταδρομικές ενέργειες των Φρουρών της Επανάστασης επεκταθούν.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Delta Poseidon ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior στην εταιρία Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Έντονο διάβημα Δένδια στον Ιρανό πρέσβη
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες πράξεις ως πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Το περιστατικό ενδέχεται να είναι αντίποινα για την κατάσχεση στην Κάρυστο μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο.