Αγνώριστος ο Κιμ Γιονγκ Ουν… έχασε και άλλο βάρος – Τι λένε οι ειδικοί

Αγνώριστος εμφανίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε νέες φωτογραφίες μετά την απώλεια σημαντικού βάρους νωρίτερα φέτος.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίζεται να χαιρετά «ενθουσιασμένους» αξιωματικούς και δείχνει να έχει χάσει αδυνατίσει στο πρόσωπο και να έχει χάσει βάρος γύρω από το μέση σχεδόν «πλέοντας» μέσα στο χαρακτηριστικό κοστούμι του.

Κι όλα αυτά έναν μήνα αφότου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τα σχόλια ενός πολίτη που δήλωνε ότι Βορειοκορεάτες ξέσπασαν σε κλάματα στη θέα του αδυνατισμένου Κιμ σ’ ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της χώρας ρεπορτάζ, όπου απαγορεύονται τα δημόσια σχόλια για την υγεία και την προσωπική ζωή του «λαοπρόβλητου» ηγέτη.

 

Σύμφωνα με αναλυτές τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι οι Αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την απώλεια βάρους του Κιμ για να ενισχύσουν τη νομιμοφροσύνη προς το καθεστώς σε χαλεπούς καιρούς, καθώς η Βόρεια Κορέα είναι περισσότερο παρά ποτέ απομονωμένη μετά το κλείσιμο των συνόρων της λόγω της πανδημίας και αυτόν τον μήνα παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση. Παρατηρητές λένε ότι ο ύψους περίπου 1,73 μανιώδης καπνιστής Κιμ, που ζύγιζε μέχρι τον περασμένο χρόνο γύρω στα 140 κιλά, μπορεί να έχει χάσει έως και το ένα έβδομο του βάρους του.

Η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί κατά πως φαίνεται το νέο look του Κιμ για να τον ανυψώσει στα μάτια του λαού παρουσιάζοντάς τον ως έναν «αφοσιωμένο, σκληρά εργαζόμενο» ηγέτη, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, τη διεθνή απομόνωση, την επισιτιστική κρίση κι άλλες προκλήσεις. «Αν παρατηρητές από το εξωτερικό πρόσεξαν την αλλαγή στην εμφάνιση του Κιμ, να είστε σίγουροι ότι το πρόσεξαν και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα και οι Βορειοκορεάτες», λέει ο Κρίστοφερ Γκριν, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη Βόρεια Κορέα του ολλανδικού Πανεπιστημίου Leiden. «Το μήνυμα που στέλνει η Πιονγιάνγκ είναι ότι ο Κιμ εργάζεται σκληρά για το καλό του λαού ακόμη και στο βαθμό που να παραλείπει κάποια γεύματα και να αδυνατίζει», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βορειοκορεάτης ερευνητής Αν Τσαν-Ιλ, που αυτομόλησε στο εξωτερικό.

Η απώλεια βάρους του Κιμ πυροδότησε εικασίες για την κατάσταση της υγείας του, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή του University of North Korean Studies, Γιανγκ Μου-τζιν, είναι απίθανο να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς παρέστη σε αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις αυτόν τον μήνα. «Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πραγματικά γιατί έχασε βάρος. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το καθεστώς θέλει να πιστεύει ο κόσμος ότι ο λαός του λατρεύει τον ηγέτη του, στο βαθμό που να κλαίνε επειδή αδυνάτισε», σχολιάζει.