Αγγελίδης: Δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι έρευνες

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στον χώρο της Κόκκινης Λίμνης στο Μιτσερό, αναφερόμενος στις έρευνες των αρχών τόσο στην Κόκκινη Λίμνη όσο και στη λίμνη «Μεμί» στο Ξυλιάτο, σε σχέση με τις δολοφονίες που φέρεται να ομολόγησε ότι διέπραξε ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, τόνισε ότι οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται παρά το ότι υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας.

Ο Ανδρέας Αγγελίδης αναφέρθηκε στην έλευση στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα συνδράμουν συμβουλευτικά στο έργο της Αστυνομίας λέγοντας ότι ήδη είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου καθώς και με τους επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας και έτυχαν μιας πρώτης ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι έρευνες. Αντιθέτως λαμβάνονται οι αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων».« Εάν ο «Α» σχεδιασμός δεν προχωρεί, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί όσον αφορά το πως θα είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες», πρόσθεσε. Συνέστησε την ίδια ώρα σε όλους «υπομονή και ψυχραιμία».

Ανέφερε επίσης ότι  «οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν έρθει στη Κύπρο μετά από δικό μας αίτημα μέσω της Europol είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τον Αρχηγό Αστυνομίας στην παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας και των επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας οι οποίοι διερευνούν αυτές τις υποθέσεις».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, ευχαρίστησε τις βρετανικές αστυνομικές αρχές και τους ιδίους για την άμεση ανταπόκριση, ανταλλάγηκαν απόψεις και συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα.

«Ακολούθησε συνάντηση στο ΤΑΕ Λευκωσίας με τους επικεφαλής των ανακρίσεων όπου έγινε μια πρώτη παρουσίαση για τα ευρήματα, τις λεπτομέρειες, το ιστορικό και ότι προκύπτει έτσι ώστε να έχουν μια πληρέστερη ενημέρωση», είπε. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι σχετικά ότι οι εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν τη σκηνή σε χρόνο ο οποίος θα ανακοινωθεί αργότερα.

Την ίδια ώρα ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε ότι ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και ότι βρίσκονται εδώ για να συνδράμουν στις έρευνες. «Είναι γνωστό ότι η Αστυνομία και οι ανακριτές εργάζονται στη βάση ενός νομικού πλαισίου, στη βάση των αδικημάτων τα οποία εξετάζονται σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, είπε.

Σε ερώτηση όσον αφορά τις έρευνες και σε ποιο στάδιο βρίσκονται απάντησε ότι «έχετε ιδίαν αντίληψη θεωρώ γιατί βρίσκεστε εδώ, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν για να διεκπεραιωθούν αυτές οι έρευνες στα συγκεκριμένα σημεία».

«Έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι έρευνες «θα συνεχιστούν και λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση της εξέλιξης των δεδομένων».

Σίγουρα, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν (οι έρευνες) στη βάση αυτών των οποίων έχουμε έτσι ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι ζητούμε να εντοπιστεί στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Από πλευράς ανακριτικής ομάδας συνεχίζεται η διερεύνηση και η λήψη των καταθέσεων. Προκύπτουν σίγουρα νέα στοιχεία. Αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών και άλλων εξετάσεων», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «έχει εκφραστεί και από πλευράς του Αρχηγού Αστυνομίας και της υπόλοιπης ηγεσίας η αφοσίωση της ανακριτικής ομάδας για το έργο το οποίο επιτελείται». Ένα δύσκολο έργο, είπε, προσθέτοντας ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξαν αποτελέσματα και σίγουρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο που οδηγούμαστε κοντά στην εξιχνίαση στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν».

Σε ερώτηση αν γνωρίζουν επακριβώς τι ψάχνουν απάντησε ότι «είναι συγκεκριμένο το τι αναζητείται στη βάση αυτών των οποίων έχουν αναφερθεί και στο δικαστήριο».

Σε άλλη ερώτηση αν θα έπρεπε να σταματήσουν οι έρευνες για λίγες μέρες για να ξεθολώσουν τα νερά ανέφερε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο προσέγγισης του θέματος.

Υπενθύμισε ότι διερευνώνται κάποιες σοβαρές υποθέσεις και ότι υπάρχουν έρευνες οι οποίες αναμένεται να γίνουν, προσθέτοντας ότι «έχουν ήδη προχωρήσει έρευνες με διάφορους τρόπους».

«Είναι παραδεκτό γεγονός και θεωρώ ότι το γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας ως προς τις έρευνες», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι έρευνες. Αντιθέτως λαμβάνονται οι αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων. Εάν ο «Α» σχεδιασμός δεν προχωρεί, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί όσον αφορά το πως θα είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες».

Συνέστησε την ίδια ώρα σε όλους «υπομονή και ψυχραιμία».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «οι εξετάσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται έχοντας υπόψη το τι εξετάζει η Αστυνομία».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες ανατροπές απάντησε «δεν είναι θέμα ανατροπών είναι θέμα πως προχωρούν οι έρευνες. Οι εξελίξεις. Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις, αυτά θα αναφερθούν στο Δικαστήριο» και παρέπεμψε στο ιστορικό των υποθέσεων όπως αυτό έχει αναφερθεί ήδη στο Δικαστήριο.

Σε άλλη ερώτηση για το ζήτημα των ταυτοποιήσεων των θυμάτων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οτιδήποτε άλλο ανακοινώσιμο σε σχέση με τις ταυτοποιήσεις ή σε σχέση με τα αποτελέσματα των οποιωνδήποτε επιστημονικών και άλλων εξετάσεων όσον αφορά τα ευρήματα τα οποία υπάρχουν».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «θεωρώ ότι έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις όσον αφορά την εξειδίκευση γενικότερα των ερευνών και δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο να ανακοινωθεί».

Για την κριτική την οποία δέχεται η Αστυνομία ανέφερε ότι η διοικητική έρευνα έχει ήδη αρχίσει από την τριμελή επιτροπή, η οποία σίγουρα έχει αρκετό έργο να διεκπεραιώσει. Στο πλαίσιο της έρευνας της η επιτροπή «θα πάρει τις οποιεσδήποτε καταθέσεις προσώπων που έχουν υποβάλει τα οποιαδήποτε παράπονα στα μέσα ενημέρωσης και οποιεσδήποτε πληροφορίες και αναλόγως της έρευνας η οποία γίνεται στη συνέχεια θα απαντηθούν τα οποιαδήποτε ερωτήματα».

«Από την στιγμή που έχει ήδη αρχίσει η έρευνα θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να απαντηθούν άλλα ερωτήματα», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν θα έπρεπε να είχαν οριστεί ανεξάρτητοι ερευνητές, απάντησε ότι η επιτροπή «έχει οριστεί με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας για να διερευνήσει τυχόν παραλείψεις, ευθύνες για τα συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα εναντίον μελών μας. Νομίζω η απάντηση είναι ξεκάθαρη».