Αγία Σκέπη: Κανένα άτομο δεν “δραπέτευσε” από το πρόγραμμα μας

Σε ανακοίνωση της  η Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη, δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών και την ένταξή τους στην Αγία Σκέπη, τονίζοντας ότι κανένα άτομο δεν “δραπέτευσε” – κατά την έκφρασή της – από το προγράμματά της, ενώ παράλληλα εκφράζει λύπη για τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη συνεργασία της Αγίας Σκέπης με τον Γενικό Εισαγγελέα και τις Κεντρικές Φυλακές για παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης σε φυλακισμένους συνανθρώπους μας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “με συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών και της Αγίας Σκέπης, δίνεται ευκαιρία ζωής σε χρόνιους χρήστες παράνομων ουσιών. Για πρώτη φορά σε μια κοινή φιλοσοφία ως προς τον σωφρονισμό των καταδίκων γίνεται προσπάθεια θεραπείας και ένταξης των εξαρτημένων φυλακισμένων.”

Όπως διευκρινίζεται, η ανάγκη προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα στις φυλακές με επανειλημμένες συλλήψεις και φυλακίσεις λόγω της μακροχρόνιας τους χρήσης. Οι επαναλαμβανόμενες τους καταδίκες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επανάληψη των εγκλημάτων τους γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η εξάρτηση ουσιών μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί με απεξάρτηση, τονίζεται.

“Σύμφωνα με έρευνες, η χρονική στιγμή που επιλέγεται κάποιος για θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του. Αν η παραμονή του στην φυλακή σβήνει καθημερινά την δυνατότητα του να απαλλαγεί από την εξάρτηση του, τότε ποίο είναι το όφελος της μη μετάβασης του σε χώρο θεραπείας όσα και να είναι τα χρόνια της ποινής του; Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες απεξάρτησης που προσφέρει η Αγία Σκέπη είναι η μόνη ελπίδα που υπάρχει, και για αυτούς και για την κοινωνία.”

Η Αγία Σκέπη στο κάλεσμα του κράτους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των χρόνιων χρηστών, συμφώνησε να αξιολογεί τα άτομα που αιτούνται θεραπείας και είναι κατάδικοι στις κεντρικές φυλακές για εγκλήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση ουσιών, σημειώνεται, προσθέτοντας ότι τα άτομα που κρίνεται ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μας γίνονται δεκτά και η απόφαση μας στέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Στη συνέχεια, αν εγκριθούν από την Εισαγγελία, ορίζονται οι όροι αναστολής της ποινής τους και γίνεται εισαγωγή τους στο πρόγραμμα.

Κανένα άτομο δεν ‘δραπέτευσε’ από το πρόγραμμα μας. Κάποια άτομα εγκατέλειψαν οικειοθελώς και επέστρεψαν στις Κεντρικές Φυλακές και κάποια δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις θεραπευτικές απαιτήσεις του προγράμματος της Αγίας Σκέπης και εκδιώχθηκαν. Την στιγμή που τερματίζεται η συνεργασία με τον θεραπευόμενο, το θεραπευτικό πρόγραμμα ενημερώνει άμεσα την Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία,” τονίζει η Αγία Σκέπη στην ανακοίνωσή της.

Για τις πιο πάνω ενέργειες και το σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος, σημειώνεται, έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.

“Με αυτή την ευκαιρία προτρέπουμε όλους που καλοπροαίρετα ανησυχούν να αντιληφθούν ότι χρειάζεται προσοχή, διάκριση και πάνω από όλα επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, γιατί είναι χρέος όλων μας να δίνουμε ευκαιρίες στο δικαίωμα της θεραπείας σε άτομα που ως κοινωνία αποτυγχάνουμε να προστατέψουμε. Ανθρώπους που κατά την παιδική τους ηλικία βίωσαν την σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση, την εγκατάλειψη, την απόρριψη, και κάποια στιγμή μπαινοβγαίνουν αναπόφευκτα στην φυλακή, ναρκώνοντας τα συναισθήματα τους για να αντέχουν,” καταλήγει η ανακοίνωση.

Ως Αγία Σκέπη, αναφέρεται τέλος, “διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον εξαρτημένο συνάνθρωπό όπως έχουμε κάνει τα τελευταία 18 χρόνια.”