Αβέρωφ: Όποιος πόρος αφαιρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφαιρείται από το σύνολο του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ

Όποιος πόρος αφαιρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφαιρείται από το σύνολο του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στο καταστατικό συνέδριο της ΟΝΕ για ενεργειακά, προσφυγή στη Χάγη και κυπριακό.

Στο καταστατικό Συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων Δημοκρατικού Συναγερμού παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκεί είχε τη δυνατότητα να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, οπότε και ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην περιοχή και τι προτρέπει ο ίδιος την κυβέρνηση να πράξει, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Θα πω την εμπειρία μου σε δυο παρεμβάσεις μου την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Τη μια στο LSE και η άλλη σε συνέδριο του Economist. Και στις δυο παρουσίες, είχα να αντιμετωπίσω ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Με παρευρισκόμενους διπλωμάτες και ανθρώπους που ασχολούνται παγκόσμια και με τα θέματα οικονομίας αλλά και εξωτερικών σχέσεων. Το ερώτημά τους ήταν: Καλά, ως Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν κάνετε διάλογο με την Τουρκία όσο αφορά τα θέματα της ΑΟΖ; Και η απάντηση μου ήταν, μα δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να έρθουμε σε διάλογο. Είναι η Τουρκία που από το 1964, αρνείται να συνομιλήσει με την κυπριακή Δημοκρατία γιατί κατά τη λανθασμένη άποψή της, δεν την αναγνωρίζει. Άρα ποια άλλη διέξοδο είχε η κυπριακή Δημοκρατία, στο να προσφύγει στη Χάγη;

Μπορεί να υπάρχουν τα νομικά ζητήματα, ότι για να μπορέσει να εξεταστεί χρειάζεται και η συναίνεση μιας άλλης πλευράς. Δεν μπαίνω στα νομικά ζητήματα. Είπα από την πρώτη μέρα ότι αντικρίζω ως Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημοκρατικός Συναγερμός αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης πέραν από τη νομική πτυχή, για εμένα έχει βαρύτητα η πολιτική προσέγγιση. Και θα μπορώ όταν θα είμαι σε επόμενο διεθνές συνέδριο, είτε για θέματα ενέργειας, εξωτερικών σχέσεων ή οικονομίας, να είμαι πιο συγκεκριμένος στις απαντήσεις μου. Και να λέω στους συνομιλητές μου ότι πέραν από τα πολιτικά βήματα προσφέρουμε και τη διέξοδο στην Τουρκία, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Να συνεργαστεί, κι όποιο αποτέλεσμα κρίνει το Δικαστήριο, θα είναι από την κυπριακή Δημοκρατία απόλυτα σεβαστό. Άρα αυτή η κίνηση της κυβέρνησης ενισχύει και τα πολιτικά μας επιχειρήματα ως κυπριακή Δημοκρατία. Από την άλλη, είμαι ένας πραγματιστής πολιτικός και γνωρίζω ότι αυτά τα ζητήματα για να λυθούν ολιστικά χρειάζεται ο διάλογος. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, κάνει ό, τι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε οτιδήποτε μέχρι τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο. Αλλά ένας είναι ο δρόμος. Και η ομαλοποίηση όλης αυτής της κατάστασης, περνά μέσα από την επίλυση του κυπριακού. Αν δεν βρούμε τη λύση στο κυπριακό, θα συζητούμε καθημερινά για τα θέματα τα ενεργειακά και με την πάροδο του χρόνου, θα ξεχάσουμε την κατοχή. Άρα ο δρόμος είναι μέσα από τη λύση του κυπριακού, να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή αλλά και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς και άλλους πόρους μας, προς το καλό του συνόλου του κυπριακού λαού. Και κάτι επιπρόσθετο. Αν τα καταφέρουμε και ευοδωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του κυπριακού, το μεγαλύτερό μας όπλο όσο αφορά την ΑΟΖ θα είναι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας.

Γιατί οι θέσεις της Τουρκίας όσο αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, όσο επηρεάζουν τους Ελληνοκύπριους το ίδιο ακριβώς επηρεάζουν και τους Τουρκοκύπριους. Και θα έλεγα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί όποιος πόρος αφαιρείται από την κυπριακή Δημοκρατία, αφαιρείται από το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”.