Αβέρωφ: Χρειαζόμαστε μια λειτουργική Βουλή, χωρίς κομματικά παιχνίδια, χωρίς πειράματα στην οικονομία

Αβέρωφ: «Η Κύπρος έχει πάλι μια χρυσή ευκαιρία να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά. Μέσα από τα 4,5 δις ευρώ από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το διακύβευμα είναι εκεί. Χρειαζόμαστε μια λειτουργική Βουλή, χωρίς κομματικά παιχνίδια, χωρίς πειράματα στην οικονομία, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Συνάντηση στη Λευκωσία είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με Υπουργούς της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα με την Υπουργό Εργασίας κ. Αιμιλιανίδου, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Πετρίδη και την Υπουργό Εμπορίου κ. Πηλείδου και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου. Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε τα εξής:

«Χτες παρουσιάσαμε τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο αφορά την κοινωνική πρόνοια, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το σχέδιο για την Κύπρο του αύριο. Είναι πολύ σημαντικό ότι αρχίζουμε όλες τις ενέργειες για υλοποίηση όλων αυτών των θεμάτων που πραγματικά επηρεάζουν τον πολίτη. Είναι πολύ σημαντική η κοινωνική πολιτική, είναι πολύ σημαντικά τα θέματα τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό το σχέδιο γιατί φαίνεται η πραγματική αλλαγή για τον πολίτη. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά γιατί είναι το μέλλον μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην Κύπρο του αύριο όπως πιστεύουμε ότι μας αξίζει».

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής:

«Οι τελευταίοι 15 μήνες ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδος για την κυπριακή οικονομία. Έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε υγειονομικά και οικονομικά με τον καλύτερο τρόπο. Με μια χαμηλότερη ύφεση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με τα ποσοστά της ανεργίας, να περιορίζονται στο 7,5% παρά το πρωτοφανές φαινόμενο αυτής της κρίσης. Τώρα όμως περνούμε στη δεύτερη φάση που είναι η περίοδος της οικονομικής αντεπίθεσης, της ανάκαμψης, που θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της ανάπτυξης τα οποία μας δίνει ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κράτους. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο στοίχημα ως χώρα, για να διαμορφώσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και καιρό. Να απορροφήσουμε πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την Κύπρο του αύριο. Το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο προνοεί 76 μεγάλες επενδύσεις πέραν του 1δις αλλά και 58 μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται ο τόπος και οι μελλοντικές γενιές. Με το άνοιγμα της αγοράς, με την αντιμετώπιση των συνθηκών της πανδημίας, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αλλά και με τον σωστό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε και αυτό το εθνικό στοίχημα».

Η Υπουργός Εμπορίου δήλωσε τα εξής:

«Το Υπουργείο μας μέσα από τα διάφορα ταμεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, δηλαδή το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Ανάκαμψης και κάποια άλλα ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στη διάθεσή του 550 περίπου εκατομμύρια εκ των οποίων πέραν των μισών είναι για την Πράσινη Ανάπτυξη. Να πούμε ότι από τα 550εκατ., ήδη τα 121εκατ., έχουν ήδη εξαγγελθεί και αντιπροσωπεύουν σχέδια τα οποία τρέχουν. Το σχέδιο για τη στήριξη των ΜΜΕ στη μεταποίηση και το Σχέδιο για τη νέα επιχειρηματικότητα είναι από τα πλέον δημοφιλή σχέδια τα οποία ελπίζουμε πραγματικά ότι θα αξιοποιήσει ο κόσμος και θα τα αγκαλιάσει ώστε να βοηθηθεί και η βιομηχανία μας αλλά και ο νέος κόσμος και οι γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Από εκεί και πέρα και η πράσινη μετάβαση είναι πάρα πολύ σημαντική, έχουμε σχέδια βέβαια για την ενεργειακή αναβάθμιση τα οποία ενδιαφέρουν και έχουμε λάβει πάρα πολλές αιτήσεις, και θα εξαγγελθούν πολύ περισσότερα τέτοια σχέδια και για τις επιχειρήσεις αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας που θα μας επιτρέψει πραγματικά να αυξήσουμε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα. Επομένως όλος ο σχεδιασμός αποσκοπεί στο να εκμοντερνίσουμε τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, οι εξαγωγές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές γιατί θα βασίζονται σε μια κυκλική οικονομία η οποία και θα εξοικονομεί ενέργεια και θα αξιοποιεί όλους τους πόρους που έχει διαθέσιμους και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν την ανταγωνιστικότητα, την αξία των επιχειρήσεών μας και ότι θα μας επιτρέψουν να μεταβούμε σε μια εποχή πολύ πιο αισιόδοξη μετά την πανδημία».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Η Κύπρος έχει πάλι μια χρυσή ευκαιρία να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά. Μέσα από τα 4,5 δις ευρώ από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο. Το διακύβευμα όμως είναι εκεί. Χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτό το πλάνο να έχουμε μια λειτουργική Βουλή, χωρίς κομματικά παιχνίδια, χωρίς πειράματα στην οικονομία, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ας μην διακινδυνεύσουμε 4,5 δις για να αλλάξουμε την Κύπρο μας, μέσα από άγονα κομματικά παιχνίδια»