Αβέρωφ: Χρειάζεται να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα της στέγασης

Χρειάζεται να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα της στέγασης, τόνισε σε παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου

Σε παρέμβασή του σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε και πάλι την ανάγκη για να βρούμε όλοι μαζί, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, τις σωστές πολιτικές για το τεράστιο ζήτημα της ιδιοκατοίκησης αλλά και των αυξημένων ενοικίων.

«Αυτή την ώρα χρειάζεται συλλογικότητα. Να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε και για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην κοινωνική στέγαση. Είναι ένα ζήτημα που ήδη έχει τεράστιες διαστάσεις αλλά δυστυχώς ολοένα και θα διογκώνεται. Σήμερα βλέπουμε ήδη αύξηση των τιμών στα ακίνητα, αποτέλεσμα τόσο της αύξησης της γης όσο και του κόστους κατασκευής. Υπάρχει και μια άλλη δυσκολία , αυτή της χρηματοδότησης. Και να είμαστε ειλικρινείς, η ευαισθησία για προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί αποτρεπτικά στις τράπεζες για να δανειοδοτήσουν νεαρά ζευγάρια για ανέγερση πρώτης κατοικίας ή για αγορά διαμερίσματος.

Ένας άλλος παράγοντας που επιτείνει το πρόβλημα και είναι λογικό να συμβάλλει στην άνοδο των ενοικίων είναι και το airbnb. Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που καταστούν σχεδόν αδύνατο στους νέους μας να αποκτήσουν τη δική τους στέγη αλλά παράλληλα να μην μπορούν να έχουν ούτε λογικό ενοίκιο. Σήμερα που αρκετοί δουλεύουν με μισθούς των χιλίων ευρώ θα χρειάζονται περίπου το 50% του μισθού τους μόνο για το νοίκι.

Έχουμε όλοι αρκετές ιδέες. Χρειάζεται να κοιτάξουμε το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης με πραγματισμό και ευαισθησία, και συλλογικά να βρούμε τις σωστές πολιτικές για να δώσουμε χειροπιαστές λύσεις στα νέα ζευγάρια που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους».