Αβέρωφ: Υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετάτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου σε μια πολύ επικερδή επιχείρηση

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου  ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στις ακόλουθες τοποθετήσεις:

 

«Όπως είστε ενήμεροι τη σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο απασχόλησαν το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό του κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ήταν μια παραγωγική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων. Εκφράστηκαν οι θέσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και επί των τριών θεμάτων που συζητήθηκαν, υπήρξαν τοποθετήσεις και εκτιμήσεις από το σύνολο των συναδέλφων που παραβρέθηκαν σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για την Αμμόχωστο θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όλα τα πολιτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας τις έκνομες και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η αποτροπή αυτής της κίνησης της Τουρκίας είναι μεγάλης σημασίας, γιατί αν στο τέλος της ημέρας η Τουρκία εποικίσει ακόμη και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πόσες ελπίδες θα μας μείνουν για εδαφικές αναπροσαρμογές στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού προβλήματος;

Όσον αφορά το μεταναστευτικό. Αν δεν πάρουμε ως πολιτεία στην ολότητά της γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις, το μεταναστευτικό σε μερικές βδομάδες ή μήνες θα είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως τόπος.

Δεν είναι μόνο οι παράνομες ροές που γίνονται μέσω της παραμεθορίου περιοχής είτε από τη θάλασσα αλλά και ένα σημαντικό μέρος από τους αιτητές ασύλου εισέρχονται νόμιμα στη χώρα μας για νόμιμη εργασία ή για φοίτηση. Και πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να μην γίνεται εκμετάλλευση γιατί δεν πρόκειται περί πολιτικών προσφυγικών ροών αλλά στις πλείστες περιπτώσεις από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται αδυναμίες του συστήματος.

Λυπάμαι να παρατηρήσω πως υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετάτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία και επιχείρηση. Και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτές τις πρακτικές. Είμαστε άνθρωποι, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα γίνουμε ρατσιστές αλλά έχουμε την ίδια ώρα υποχρέωση έναντι της κυπριακής κοινωνίας και έχουμε υποχρέωση και για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των πολιτών μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης, μέχρι τη Δευτέρα κληθήκαμε ως πολιτικά κόμματα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη επεξεργαστεί από καιρό αυτό το ζήτημα και θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση τις ολοκληρωμένες σκέψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα.

Όσο αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό των κινδύνων από τον κορωνοϊό, έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση για την απόφαση προσωρινής αναστολή λειτουργίας κάποιων εκ των οδοφραγμάτων. Λόγοι που στηρίζονται στην υποχρέωση του κράτους για ουσιαστικούς ελέγχους για πιθανούς κινδύνους από τον κορωνοϊό. Ξεκαθαρίστηκε και σήμερα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρχε καμιά πολιτική χροιά στην απόφαση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όμως, καταγράφονται τοποθετήσεις και προσπάθεια εκ μέρους της άλλης πλευράς να πολιτικοποιήσει το θέμα. Είναι γι’ αυτό που ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράσαμε την άποψή μας την οποία και δημόσια καταθέτουμε. Στεκόμαστε και στηρίζουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της γι’ αύξηση των μέτρων ελέγχου για τον κορωνοϊό, είτε αυτή αφορά αεροδρόμια, λιμάνια, είτε από τα οδοφράγματα.

Την ίδια ώρα θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να βρει το κατάλληλο προσωπικό και τον αναγκαίο αριθμό και όπως γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα υπό λειτουργία οδοφράγματα, να στελεχωθούν και τα υπόλοιπα το συντομότερο δυνατόν για να αφαιρεθούν τα οποιαδήποτε πολιτικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Και είμαστε ως Δημοκρατικός Συναγερμός με μια πάγια θέση.

Αγωνιζόμαστε για να μην υπάρχουν οδοφράγματα, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αν οι συνθήκες επέβαλαν μια προσωρινή αναστολή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για σωστή στελέχωση και λειτουργία των οδοφραγμάτων που προσωρινά έχουν ανασταλεί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ πολιτικοποιούν το θέμα βάσει και της ανακοίνωσης που εξέδωσαν, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «αν η κυβέρνηση θα μπορέσει τις επόμενες μέρες να βρει το κατάλληλο προσωπικό για τη σωστή επάνδρωση και για το σωστό έλεγχο, όλα αυτά θα είναι παρελθόν».